Ingezonden persbericht


Kustverdediging: Witteveen+Bos helpt Jakarta bij de strijd tegen de zee

Op 1 november 2010 is een kernteam gestart met de strategische studie naar mogelijke oplossingen voor de dreiging van de zee ten opzichte van Jakarta. Met de voortdurende bodemdaling door onder andere grondwateronttrekking neemt deze dreiging in belangrijke mate toe. Jakarta heeft dertien miljoen inwoners. Circa veertig procent van het grondoppervlak ligt in meer of mindere mate onder het zeeniveau. Momenteel bestaan er grote twijfels over het veiligheidsniveau van de bestaande zeewering.

In de komende zes maanden zal een team van Indonesische en Nederlandse experts werken aan een strategisch onderzoek. Het resultaat van deze studie zal moeten aangeven waar voor de komende decennia de oplossingen liggen voor de bescherming van Jakarta tegen de invloeden van de zee.

Hierbij worden vooralsnog de volgende drie opties onderzocht:
- doorgaan op de huidige voet met geleidelijke aanpassingen aan de huidige kustverdediging;
- een nieuwe verdediging op de kustlijn met open rivier- en kanaalmondingen; een oplossing waarbij de dijken langs de rivieren en kanalen ingrijpend dienen te worden verbeterd;
- een nieuwe dam in zee, waarbij er tussen de dam en het vaste land een retentiebekken wordt gecreëerd. Met deze oplossing kunnen rivieren en kanalen blijven afstromen naar zee, zonder dat er grootschalige dijkverbetering nodig is.

Het kernteam en het managementteam worden gevormd door een aantal Nederlandse consultants, kennisinstituten en enkele ministeries. Witteveen+Bos levert de sleutelpositie van kustwaterbouwkundige. Bij het opstellen van de strategieën wordt met een multi-stakeholder-taskforce gezorgd voor draagvlak van de ideeën op overheidsniveau, bij de bevolking en andere belanghebbenden.

De strategische fase moet in mei 2011 zijn afgerond. Daarna wordt een vliegende start gemaakt met het opstellen van een masterplan. De voorbereidings- en implementatietijd van een permanente oplossing voor het probleem zal circa tien jaar in beslag nemen. Mede daarom wordt dit project met voortvarendheid aangepakt.



Ingezonden persbericht