Provincie Overijssel

Met vriendelijke groet,
Gaby van Deventer-Brus


----------
Besluitenlijst Van 23 november 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Beslissing op bezwaar Stichting de Faunabescherming tegen een aanwijzing ex art 67 Flora- en faunawet. (GM-beslissing d.d. 17-11-2010)
Kenmerk: 2010/0137018

Op verzoek van de Faunabeheereenheid Overijssel is een aanwijzing gegeven op grond van artikel 67 van de Flora- en faunawet voor het doden van nijlganzen op gronden gelegen in het gebied van de wildbeheereenheid De Akkerlanden. Er is bezwaar gemaakt door twee particulieren en Stichting De Faunabescherming. De bezwaren van de particulieren zijn door ons niet behandeld, omdat zij geen belanghebbende zijn. De bezwaren van de stichting zijn nu door GS ongegrond verklaard.

Onderwerp: Duurzaamheid hervestigingslocatie bedrijf ter Doest (GM-beslissing d.d. 17-11-2010)
Kenmerk: 2010/0177079

Een intensief veehouderijbedrijf dat in Weerselo direct naast zeer kwetsbare natuur ligt, wil verplaatsen met de Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderijen naar een locatie in Geesteren. Gedeputeerde Staten hebben besloten de hervestigingslocatie van het bedrijf in Geesteren in het kader van de Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderijen als duurzaam aan te merken.

Onderwerp: Reactie op 2e trimesterrapportage Dienst Landelijk Gebied (GM-beslissing d.d. 17-11-2010) Kenmerk: 2010/0187361

Gedeputeerde Staten hebben met instemming kennis genomen van de
2e trimesterrapportage van de Dienst Landelijk Gebied (DLG). DLG doet hierin verslag van de voortgang van de uitvoering van de prestatieovereenkomst met de provincie. De uitvoering van de prestatieovereenkomst ligt op schema, alle beoogde prestaties (zoals herverkaveling, verwerving en inrichting van nieuwe natuur) worden dit jaar gehaald.

Onderwerp: Goedkeuring kostentoedelingsverordening Waterschap Regge en Dinkel. (GM-beslissing d.d. 17-11-2010) Kenmerk: 2010/0174009

Gedeputeerde Staten keuren het besluit tot vaststelling van de gewijzigde kostentoedelingsverordening van Waterschap Regge en Dinkel goed.

Onderwerp: Benoeming mevrouw B. Claessens in de Voorbereidingscommissie Noordwest Overijssel (GM-beslissing d.d. 17-11-2010)
Kenmerk: 2010/0186270

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben mevrouw B. Claessens benoemd als lid van de Voorbereidingscommissie Noordwest Overijssel. Mevrouw Claessens vervangt hiermee de heer J. Bisschops, die is teruggetreden uit deze commissie.

Onderwerp: Verzoek om bijdrage gemeente Zwartewaterland aan aanpassing Ramspolbrug. (GM-beslissing d.d. 19-11-2010) Kenmerk: 2010/0190918

GS vragen aan de gemeente Zwartewaterland een bijdrage te leveren van 25.000 euro aan de aanpassing van de Ramspolbrug voor jachtbouwers in Vollenhove en Zwartsluis.

Onderwerp: Verslag inspectiebezoek archief Waterschap Groot Salland (GM-beslissing d.d. 22-11-2010) Kenmerk: 2010/0184316

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het archief van het Waterschap Groot Salland. GS constateren dat de zorg voor het archief op orde is. Als aanbeveling geven GS de wenselijkheid van het opstelen van een calamiteitenplan mee, evenals het actualiseren van de Archiefverordening en het Besluit Informatiebeheer.

Onderwerp: Beantwoorden vragen van de heer C. Metz (GM-beslissing d.d. 22-11-2010)
Kenmerk: 2010/0196231

Door de heer C. Metz zijn diverse mails gestuurd met vragen inzake "vliegveld Twente" ; deze vragen worden via een brief beantwoord.

Onderwerp: Beantwoorden mail van de heer G. Peters (GM-beslissing d.d. 22-11-2010) Kenmerk: 2010/0198609

Door de heer G. Peters is een mail gestuurd aan Provinciale Staten met vragen inzake "Regionalententwicklung Flughafen Twente u U"; PS hebben GS gevraagd de behandeling van deze mail over te nemen en hen over de uitkomsten terzake te informeren. De mail wordt via een brief beantwoord, welke in afschrift aan PS wordt verstuurd.

Onderwerp: Inzet Koopmansgelden in Gooiermars
(GM-beslissing d.d. 23-11-2010)
Kenmerk: 2010/0198642

Voor het gebiedsproject Gooiermars in gemeente Deventer is een subsidie van ¤ 1,3 miljoen toegekend (Koopmansgelden). De subsidie kan worden ingezet voor investeringen in het kader van het gebiedsproject Gooiermars. In nauw overleg met het ministerie van Economische Zeken, landbouw en Innovatie is overeengekomen dat de gelden besteed kunnen worden voor cofinanciering voor het verwerven van bedrijven. Met deze aankopen wordt de landbouwstructuur verbeterd en vindt natuurontwikkeling plaats.

Onderwerp: Vastgestelde Bedrijventerreinenvisie gemeente Hardenberg Kenmerk: 2010/0186904

De gemeente Hardenberg heeft voor haar grondgebied een bedrijventerreinenvisie vastgesteld. In het provinciale beleid is opgenomen dat alleen nieuwe bedrijventerreinen mogen worden ontwikkeld als deze passen in de gemeentelijke bedrijventerreinenvisie, waarover overeenstemming is bereikt met de buurgemeenten en met Gedeputeerde Staten van Overijssel. Gedeputeerde Staten berichten de gemeente Hardenberg dat zij instemmen met de bedrijventerreinenvisie van die gemeente.

Onderwerp: Reactie op PS-verzoek resultaten Grote steden en stedelijke netwerken (GSB) zichtbaar te maken. Kenmerk: 2010/0193805

GS nemen kennis van de eindrapportages van de steden over de resultaten van de Convenanten Grotestedenbeleid (GSB) 2005-2009. De afspraken in de convenanten zijn in grote mate gerealiseerd en hebben bijgedragen aan de aanpak van de opgaven en knelpunten van de steden. PS worden in kennis gesteld van deze resultaten en de resultaten van afgelopen jaar.

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbestemmingsplan "Bathmenseweg 12a", gemeente Deventer. Kenmerk: 2010/0197754

De gemeente Deventer heeft het ontwerp-bestemmingsplan "Bathmenseweg 12a" ter inzage gelegd. Het plan maakt de bouw van een woning in het buitengebied mogelijk, in ruil voor de sloop van stallen op een andere locatie. Voordat de gemeenteraad beslist over de vaststelling van het bestemmingsplan kunnen zienswijzen worden ingediend. Gedeputeerde Staten maken gebruik van deze mogelijkheid en dienen een zienswijze in, omdat zij vinden dat het plan niet goed aansluit op de ruimtelijke structuur van het landschap en dat ook verder geen maatregelen worden getroffen om de ruimtelijke kwaliteit te versterken.

Onderwerp: Begrotingswijziging decentralisatiegelden bedrijventerreinen Kenmerk: 2010/0200578

Tijdens de commissievergadering van Economie, Milieu en Bestuur van 17 november 2010, hebben GS de commissie toegezegd een Statenvoorstel aan te bieden, waarin de bestemmingsreserve voor bedrijventerreinen nader wordt toegelicht. GS stellen in deze vergadering hiertoe het Statenvoorstel 'Begrotingswijziging decentralisatiegelden bedrijventerreinen' vast.

Onderwerp: Subsidiebeschikkingen pMJP/POP2/LEADER
Kenmerk: 2010/0190850

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 13 positieve subsidie-beschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie tevens een subsidie in het kader van het Europees subsidieprogramma PlattelandsOnwikkelingsProgramma 2007-2013 (POP-2) beschikbaar uit de LEADER-as van het POP-2. Dit betreft een bottom up aanpak in zes gebieden in Overijssel met sterke betrokkenheid van gemeenten, inwoners en ondernemingen. De initiatieven dragen bij aan de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. Subsidie wordt verleend voor onder andere: § Een investering in (ver)bouw en aanpassing van praktijkgerichte training- en lesruimtes ten behoeve van de ontwikkeling gericht op een vernieuwende en onderscheidende (buitenschoolse) leeromgeving/programma voor de Sallandse plattelandsjeugd in Raalte; § Het positioneren van Kulturhus de Klaampe in Twenterand door het creëren van een podium voor grote acts. Tevens het organiseren van de Week van de Popmuziek in november '10; § Het realiseren van een drietal recreatieve elementen (skatebaan, beachvolleybalvelden, speelkuil) binnen een te renoveren sportpark in Steenwijk; § Het weer zichtbaar en beleefbaar maken van de recente geschiedenis van de teelt van hoogstamfruit in de IJsselstreek en inspiratie bieden voor nieuwe belevingsfuncties en economische mogelijkheden van hoogstamboomgaarden ten behoeve van een duurzaam beheer; § Wijngaard de Tappenmars in Den Ham voor het bouwen van een verkoopruimte, wijnkelder en een potstal om op een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde wijze wijnen, vlees en streekproducten te produceren en vermarkten; § Het mogelijk maken om in de kelder van 'de Leeren Lampe' te Raalte een brouwerij te installeren en de te leggen verbinding met de streek Salland te promoten. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor maximaal ¤ 947.012,-- aan Europese middelen (ELFPO fonds) en ¤ 473.507,-- aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ruim ¤ 3 mln.