Ingezonden persbericht


()


Meer zicht op helderheid sterrenhemel door Sterrentelling

Zaandam, 24 november 2010 - De beste plekken om in Noord-Holland sterren te bekijken zijn de kusten en het noorden. In de steden zijn minder sterren te zien. Dat blijkt uit de Nacht van de Nacht Sterrentelling die tussen 10 oktober en 10 november 2010 in opdracht van De Natuur- en Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu is gehouden. 143 Noord-Hollanders keken naar de sterrenhemel in hun eigen woonomgeving en deden mee aan het onderzoek.

Het aantal zichtbare sterren aan de hemel zegt iets over de mate van lichtvervuiling in de omgeving. Bij veel lichthinder zie je weinig sterren en bij weinig lichthinder veel. Uit het onderzoek blijkt dat in de stad veel minder sterren te zien zijn dan in het buitengebied. De oorzaak is de grote hoeveelheid kunstmatig licht, afkomstig van openbare verlichting, sierverlichting van gebouwen, kantoorverlichting en reclameverlichting. Maar zelfs in het buitengebied bleek de hemel niet overal helder. In de buurt van kasverlichting waren duidelijk minder sterren te zien. Kasverlichting veroorzaakt een grote lichtkoepel aan de hemel waar je kilometers ver nog last van ondervindt.

De Natuur en Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseerden de nationale Nacht van de Nacht Sterrentelling om mensen te laten ontdekken of de sterrenhemel in hun eigen woonomgeving helder is. Aan de oproep om sterren te tellen werd enthousiast gehoor gegeven. Noord-Holland spande de kroon met 143 sterrentellingen. In Amsterdam en op Texel werden de meeste tellingen verricht. Bij de Sterrentelling stond het sterrenbeeld Cassiopeia centraal. Deelnemers scoorden aan de hand van verschillende sterrenkaartjes van Cassiopeia de helderheid van de sterrenhemel. Zo waren op het eerste kaartje maar weinig sterren van het sterrenbeeld te zien en op het laatste kaartje heel veel. Alle resultaten zijn te zien op www.nachtvandenacht.nl.

De Milieufederatie Noord-Holland en Stichting Natuur en Milieu roepen met deze uitkomsten overheden en bedrijven op om onnodige verlichting tegen te gaan. Dit kan door minder en slimmer te verlichten. Zo kan in veel gevallen de verlichting van straatlantaarns worden gedimd of reclameverlichting vanaf middernacht gedoofd. Op deze manier kunnen we in de toekomst overal in Noord-Holland van een mooie sterrenhemel genieten. Daarnaast besparen we ook nog veel energie en geld.

()





Ingezonden persbericht