Gemeente Sittard-Geleen


+0100"

Project 'Energieteams in de buurt' in finale voor klimaatinnovatieprijs 'De Groene Parel 2010'

Sittard-Geleen, 24 november 2010 - Initiatiefnemer gemeente Sittard-Geleen heeft met het project 'Energieteams in de buurt' de finale bereikt voor de prestigieuze klimaatinnovatieprijs 'De Groene Parel 2010'. Dit heeft het netwerk voor maatschappelijke innovatie 'Het Blomberg Instituut' bekendgemaakt. De Groene Parel is een stimuleringsprijs voor de gemeente en haar (private) partners met het meest vooruitstrevende lokale klimaatinitiatief. 'Energieteams in de buurt' kent volgens de vakjury, net als de andere 9 kanshebbende projecten, een integrale aanpak, komt voort uit een vooruitstrevend lokaal klimaatbeleid en kan zodoende het stempel 'lef, visie en ambitie' dragen.

,,Wij waren al overtuigd van het succes en de kracht van de Energieteams. Ik ben blij dat ook deskundigen elders in het land het belang ervan onderkennen en het initiatief prijzen', aldus wethouder Ruud Guyt (duurzaamheid).

Energieteams in de buurt

In de gemeenten Sittard-Geleen en Stein heeft een Energieteam, bestaande uit mensen die van een uitkering afhankelijk zijn, eenvoudige energiebesparende voorzieningen aangelegd in de woningen van mensen met een laag inkomen. Het energieteam gaf ook advies over energiebesparing. Het project begon in september 2007 en wordt thans afgerond. In totaal bezocht het team 3600 huishoudens en dat heeft de volgende resultaten opgeleverd: een CO2-reductie van 228 kg per woning per jaar als gevolg van energiebesparende voorzieningen, een CO2-reductie van 821.000 kg per jaar voor het hele project, een aanvullende CO2-reductie als gevolg van het opvolgen van energiebesparingadvies, nuttige werkervaring voor 12 medewerkers van het team, waarvan 3 doorstroomden naar de reguliere arbeidsmarkt en een besparing van gemiddeld ¤ 86,- per jaar op de eenergierekening van huishoudens met een laag inkomen. Het project is een initiatief van de gemeente Sittard-Geleen en kon worden uitgevoerd dankzij kennis, personeel en financiële bijdragen van de gemeente Stein, ZO Wonen, Woningbeheer Born-Grevenbicht, Woningvereninging Obbicht-Papenhoven, Essent, Inhome Volta, Maecon Groep, Kenteq, UVW, Gamma Geleen en ondersteuning van Royal Haskoning. Het project was niet afhankelijk van subsidie en voor de klanten was het werk van het Energieteam gratis. De terugverdientijd blijkt bovendien minder dan één jaar. Alle betrokken partijen hebben van het zichtbare en concrete werk van het Energieteam geprofiteerd.

Klimaatinnovatieprijs 'De Groene Parel'

'De Groene Parel' wordt dit jaar voor de tweede maal geïnitieerd door 'Het Blomberg Instituut' en is onderdeel van het kennis- en netwerkplatform 'De Groene Versnelling'. Doelstelling van deze prijs is het delen van kennis en ervaring over vooruitstrevende lokale klimaatinitiatieven om zo de uitwerking van lokaal klimaatbeleid te versnellen. Aanvullende doelstelling is het genereren van bekendheid voor kansrijke, vooruitstrevende projecten, die daarmee een inspiratiebron en stimulans zijn voor andere lokale partijen. Ook verbindt deze positieve strijd lokale bestuurders en beleidmakers met hun specifieke duurzame kennis en ervaring. De jury van 'De Groene Parel' stelde meerdere criteria op om mee te kunnen dingen naar de prijs. Projecten moeten onder meer gebaseerd zijn op een lokale publieke of publiek-private samenwerking en moeten betrekking hebben op mobiliteit, energie, gebouwde omgeving, duurzame gemeentelijke organisatie, gebiedsinrichting of bedrijventerreinen en industrie.

Stem
Naast de deskundige jury hebben ook professionals en bestuurders die zich bezighouden met klimaatbeleid, de projecten beoordeeld en hun stem uitgebracht. Op www.groeneversnelling.nl/award staat meer informatie over de projecten. Hier kunnen bezoekers nog tot 7 december hun stem voor de winnaar uitbrengen.

Winnaar
Op woensdag 8 december, tijdens het Captains Diner 'De Groene Versnelling', wordt de winnaar van de 'De Groene Parel Award 2010' bekendgemaakt. De winnaar ontvangt een kunstwerk en bijbehorende publiciteit.


---