Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 november 2010

Schriftelijke vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport
over het terugvorderen van miljoenen in verband met misbruik van pgb's


* Bent u bekend met het bericht dat Menzis Zorgkantoor meer dan honderd pgb's terugvordert in de regio Twente in verband met fraude, niet complete besteding en onvoldoende verantwoording van de pgb's? *


* Klopt het bericht dat het gaat om een totaal bedrag aan terugvorderingen van miljoenen euro's? Zou een vergelijkbare actie in andere regio's tot een soortgelijk hoog bedrag leiden?


* Wat is de stand van zaken met het uitvoeren van de motie De Vries/Wolbert (30 597-57) waarin de regering wordt verzocht alles in het werk te stellen om de taken van bemiddelingsbureaus te scheiden zodat beheer, bemiddeling en het aanbieden van zorg niet meer door één bureau ka worden gedaan?


* Wat is de stand van zaken in d ontwikkeling van het keurmerk voor bemiddelingsbureaus? Wat is op dit moment de stand van zaken met het uitvoeren van de motie Wolbert (30 597-54) waarin de regering wordt verzocht om te stimuleren dat er een keurmerk komt voor commerciële zorgaanbieders die zorg leveren die wordt betaald uit een pgb?


* Wat is uw mening over het advies dat Menzis pgb-houders geeft om aangifte te doen wanneer zij niet de zorg ontvangen die zij nodig hebben? En herkent u zich in de uitspraak dat wettelijke uitspaken in dergelijke zaken te lang op zich laten wachten? Op welke manier kan dit effectiever worden aangepakt?


* Kunt u toezeggen dat u aan de zorgkantoren van de andere verzekeraars gaat vragen dat ook zij zich zullen toeleggen op het beter signaleren van mogelijke fraude en doen van aangifte in geval van vermoedens van fraude en het terugvorderen van teveel betaalde of niet verantwoorde zorg?


* Zorgvisie, 22 november 2010, "Menzis vordert miljoenen van pgb-houders terug" http://www.zorgvisie.nl/Financien/Menzis-vordert-miljoenen-van-pgbhouders-terug.htmhttp://www.zorgvisie.nl/Financien/Menzis-vordert-miljoenen-van-pgbhouders-terug.htm