Radboud Universiteit Nijmegen

Hoge Koninklijke onderscheidingen voor Nobelprijswinnaars Geim en Novoselov

Prof. Andre Geim en prof. Konstantin Novoselov, winnaars van de Nobelprijs voor Natuurkunde 2010, ontvangen woensdag 24 november de Koninklijke onderscheiding Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze hoge onderscheiding wordt hen opgespeld door de staatssecretaris van Onderwijs, de heer Halbe Zijlstra, bij de huldiging door de Radboud Universiteit Nijmegen, waar prof. Geim bijzonder hoogleraar is. De feestelijke uitreiking van de Nobelprijzen 2010 vindt plaats op vrijdag 10 december in Oslo.

De twee uit Rusland afkomstige wetenschappers - momenteel werkzaam aan de Universiteit van Manchester - ontvangen de Nobelprijs voor Natuurkunde 2010 vanwege hun baanbrekende experimenten aan het tweedimensionale materiaal grafeen. Deze allerplatste variant van koolstof is vanwege zijn eigenschappen (sterk, flexibel, ondoordringbaar, zeer goed geleidend) een grote belofte voor allerlei technologische toepassingen. Geim en Novoselov maakten als eersten grafeen en verkenden de eigenschappen van het materiaal, onder andere met behulp van de sterke magneten in het HFML, het Lab voor hoge magneetvelden, aan de Radboud Universiteit. Ze ontdekten zo ook de buitengewone kwantummechanische eigenschappen van het tweedimensionale molecuul. En ook voor de belangrijke theoretisch onderbouwing van hun experimenten werken ze samen met Nijmeegse collega's. Geim en Novoselov hebben veel van hun resultaten samen met Nijmeegse onderzoekers gepubliceerd.

Nijmeegse banden

Zowel prof. Andre Geim als prof. Konstantin Novoselov waren in de jaren negentig in dienst van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Andre Geim was van 1994 tot 2001 universitair hoofddocent aan het High-Field Magnet Laboratory (HFML) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Geim is tijdens zijn Nijmeegse periode genaturaliseerd tot Nederlander. Om te illustreren wat een sterk magneetveld teweeg kan brengen liet hij een kikker zweven, wat de Nijmeegse magneet in één klap wereldberoemd maakte. Voor dit experiment ontving hij de zogenaamde IgNobel prijs voor het onderzoek 'dat je eerst laat lachen en dan laat nadenken'. Geim is daarmee de eerste die zowel de Nobel als de IgNobel prijs heeft gewonnen. André Geim aanvaardde begin dit jaar een positie als bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Konstantin (Kostya) Novoselov werkte van 1999 tot 2001 als onderzoeker in opleiding van de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) in het Laboratorium voor Hoge Magneetvelden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde er in 2004 op onderzoek naar 'mesoscopische Hall microprobes'. Novoselov is een briljante experimentator. Zeer veel van het experimentele werk aan grafeen is door hem verricht.

De grafeenontdekking ontstond uit de combinatie van de creatieve en originele wijze van denken van Geim en de unieke experimentele vaardigheden van Novoselov.




Radboud Universiteit Nijmegen