Gemeente Rotterdam


Rotterdam architectuurprijs 2010

Vanaf woensdag 24 november kunnen Rotterdammers via de website www.rotterdam.nl/architectuurprijs stemmen op hun favoriete bouwwerk. In totaal dingen 24 projecten met het thema 'herontwikkeling en transformatie' mee naar de publieksprijs van de Rotterdam architectuurprijs 2010. Naast een publieksprijs wordt ook een vakprijs uitgereikt. De 24 projecten worden vanaf maandag 29 november tentoongesteld in het Rotterdam.info centrum aan de Coolsingel 197.Wethouder Hamit Karakus (Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed) maakt op woensdag 15 december de favoriet van de Rotterdamse burger bekend. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook de vakprijs uitgereikt door juryvoorzitter Francine Houben (directeur Mecanoo architecten), aan het team van opdrachtgever, architect en aannemer van het winnend project. De jury van de vakprijs van Rotterdam Architectuurprijs bestaat verder uit Olv Klijn (directeur Fabric), Helen van Duin (directeur De Principaal), Hans Ibelings (hoofdredacteur A10) en Walter Spangenberg (directeur ABT).

Rotterdam architectuurstad

De Rotterdam Architectuurprijs is de opvolger van de vroegere Bouwkwaliteitsprijs van de gemeente Rotterdam. De Architectuurprijs 2010 vloeit voort uit de Architectuurnota Rotterdam. Met deze nota wil Rotterdam een vernieuwing in het architectuurbeleid realiseren. De vernieuwing schuilt in het verleggen van de aandacht voor opvallende bouwwerken naar meer aandacht voor cultuurhistorie, stedenbouwkundige samenhang en toekomstgerichtheid van de gebouwen. Hiermee wordt een beweging op gang gebracht om het rijke architectuurklimaat in de stad te versterken. Doel is om zowel nationaal als internationaal het aanzien Rotterdam Architectuurstad te versterken. De initiatieven die voortkomen uit de nota, zoals deze prijs, vergroot de betrokkenheid van de burgers bij de architectuur van de stad.

De prijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam en wordt georganiseerd door Architectuur Instituut Rotterdam (AIR). Met AIR als organisator is de Rotterdam Architectuurprijs niet langer een 'gemeentelijke' prijs maar ontwikkelt zij zich tot een 'prijs voor de stad Rotterdam'.Gemeente Rotterdam