Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 november 2010

Vragen van de leden Marcouch en Bouwmeester (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over geweld tegen winkelpersoneel


* Kent u het bericht "Caissières bespuugd en geschopt" (Telegraaf-site 24 november 2010)?{1}


* Is het waar dat een derde van de kwart miljoen caissières en vakkenvullers afgelopen jaar werd bedreigd of gemolesteerd door klanten? Herkent u dit beeld? Zo nee, welk beeld hebt u dan wel van de omvang van deze problematiek?


* Wat is de oorzaak van geweld en agressie tegen winkelpersoneel? Draagt de verkoop van alcohol en tabak in supermarkten en het verbod van deze verkoop aan jongeren, bij aan bedreigingen en geweld door jongeren omdat die deze producten toch willen kopen? Zo ja, welke conclusies trekt u hier uit?


* Is het waar dat "terwijl bedreigde ambtenaren en ambulancemedewerkers op extra juridische bescherming kunnen rekenen, waardoor de daders altijd vervolgd worden, er voor winkelpersoneel helemaal niets geregeld"? Zo ja, deelt u de mening dat ook voor winkelpersoneel dat uit de aard van hun functie een kwetsbare positie inneemt, extra bescherming nodig is en zo ja hoe gaat u hier vorm aan geven? Zo nee, waarom niet?


* Herkent u het geschetste beeld dat "de politie treedt nauwelijks op en het doen van aangifte geen zin te hebben"? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u de mening dat voor alle werknemers die in uitoefening van hun beroep in voor publiek toegankelijke bedreigd of slachtoffer van geweld worden, extra bescherming nodig is ? Zo ja, deelt u dan ook de mening dat dit tot uitdrukking dient te komen in een hogere strafeis? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u de mening dat werkgevers van winkelpersoneel voor hun werknemers aangifte zouden moeten doen? Zo ja, gebeurt dat naar uw mening voldoende? Zo nee, waarom niet?


* Worden er in het kader van het verstrekken van het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden eisen gesteld ten aanzien van maatregelen tegen agressie tegen winkelpersoneel? Zo ja, welke eisen? Zo nee, deelt u de mening dat deze eisen in dit kader wel moeten worden opgenomen?


* Worden middelen zoals winkelverboden en het verspreiden van foto's (onder winkelpersoneel) van bekende overlastgevers voldoende gebruikt om agressie tegen winkelpersoneel te bestrijden? Welke beperkingen in wet- en regelgeving staan het gebruik van deze middelen in de weg?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag