D66

woensdag 24 november 2010

Teleurstelling over uitslag stemming anti-namaak en piraterijverdrag

Marietje Schaake is teleurgesteld dat een nipte meerderheid van het Europees Parlement een conservatieve resolutie heeft aangenomen die instemt met het proces van de totstandkoming van het internationale anti-namaak en piraterijverdrag (ACTA).

Toets op impact grondrechten

De liberalen en andere progressieve fracties pleitten voor strenge juridische toetsen van de impact van het verdrag op grondrechten en fundamentele vrijheden, maar die resolutie heeft het net niet gehaald.

Verstrekkende gevolgen

De onderhandelingen over het handelsverdrag ACTA hebben tot ergernis van D66 en andere partijen achter gesloten deuren plaatsgevonden. Europarlementariƫr Marietje Schaake is maanden bezig geweest om van de Europese Commissie garanties te krijgen op het gebied van internet vrijheid maar ook voor fundamentele rechten.

Schaake: "Het ACTA verdrag harkt allerlei verschillende zaken op een hoop en dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor internet gebruikers, maar het kan volgens organisaties als Artsen zonder Grenzen ook nadelig zijn voor de verkrijgbaarheid van medicijnen in ontwikkelingslanden. Wij willen uitsluiten dat er onbedoelde gevolgen van ACTA komen die tegen fundamentele rechten ingaan."

Garanties voor goedkeuring

Over een jaar moet het Europees Parlement zich uitspreken over het definitieve verdrag. Schaake vindt dat het EP alleen moet instemmen als er harde garanties komen voor de bescherming van grondrechten. Schaake: "Als blijkt dat er bepalingen in de tekst indruisen tegen de mensenrechten dan moet het Europees Parlement geen goedkeuring aan het verdrag geven."