Ingezonden persbericht


Opnieuw ophef over Uithof

Opnieuw vragen over huisvesting arbeidsmigranten in De Uithof

De Haagse Stadspartij heeft uitgezocht dat de komst van woonbarakken voor Oosteuropese arbeidsmigranten in natuurgebied de Uithof door uitzendbureau Jobcenter in strijd is met de mededingingsregels van de Europese Commissie. De gemeente Den Haag heeft Jobcenter, de toekomstige exploitant van de barakken, het aanbod gedaan om vijf jaar lang gratis van het terrein van het voormalige tennispark in de Uithof gebruik te maken om er woonbarakken neer te zetten. Aangezien Jobcenter vrijwel uitsluitend actief is in de agrarische sector dient de staatssteun van de gemeente Den Haag aangemeld te worden bij de Europese Commissie. Ook lijkt het er op dat het voordeel voor Jobcenter zelfs uitkomt boven de vrijstelling van 200.000 euro voor niet-agrarische steun. De Haagse Stadspartij heeft hierover de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W.

Aan de voorzitter van de Gemeenteraad

Den Haag, 22 november 2010

Inzake: huisvesting arbeidsmigranten/Lozerlaan

Geachte voorzitter,

Ik heb op 26 augustus 2010 schriftelijke vragen gesteld over de grond en de gebouwen van het Tennispark Lozerlaan die gratis in bruikleen worden gegeven aan uitzendbureau Jobcenter voor de huisvesting van 350 Poolse uitzendkrachten. Onder verwijzing naar het desbetreffende artikel van het reglement van orde heb ik de volgende vervolgvragen.


1. Event Plaza betaalde tot aan het beëindigen van de pachtovereenkomst een pacht van ¤ 2.254,17 per maand voor gebruik van het terrein. Volgens het kadaster is er nog steeds een recht van opstal gevestigd door Event Plaza Beheer op het terrein van het tennispark, en moet de (rest)waarde van de opstal door de gemeente nog vergoed worden. Is dit juist? Zo nee, waarom niet?


2. In antwoord op feitelijke vragen van Bart Brands heeft de wethouder geantwoord dat de kosten voor het beschikbaar stellen van de lokatie aan Jobcenter EURO 98.000,- bedragen. Kan het college een specificatie geven van deze kosten? Zo nee, waarom niet?


3. Onder staatssteun in de landbouwsector dient volgens de Europese Commissie te worden verstaan: alle staatssteun, die wordt verleend voor activiteiten op het gebied van productie, verwerking en afzet van landbouwproducten. Vallen de werkzaamheden van Jobcenter, een commercieel bedrijf gespecialiseerd in het aanbieden van in Polen geselecteerde arbeiders voor de agrarische sector, onder werkzaamheden voor de landbouwsector zoals gedefinieerd door de Europese Commissie? Zo nee, waarom niet?


4. Na multilateraal overleg met de lidstaten heeft de Commissie in 2006 nieuwe algemene communautaire richtsnoeren voor staatssteun in de landbouwsector goedgekeurd, die met ingang van 1 januari 2007 van kracht zijn. Als uitgangspunt voor de nieuwe richtsnoeren geldt dat alle staatssteun in de landbouwsector verenigbaar moet zijn met het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het plattelandsontwikkelingsbeleid van de Gemeenschap, alsook met haar internationale verplichtingen, en meer in het bijzonder de WTO-overeenkomst inzake de landbouw. Staatssteun uitsluitend gericht op verbetering van de financiële positie van de ontvanger zonder dat deze enige tegenprestatie hoeft te leveren, kan niet als verenigbaar met het verdrag worden beschouwd. In welk opzicht is de staatssteun aan Jobcenter verenigbaar met het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Commissie. En waaruit bestaat de tegenprestatie die Jobcenter aan de gemeenschap levert?


5. Volgens het college is er geen sprake van ongeoorloofde staatssteun omdat de bijdrage kleiner is dan ¤ 200.000,- en derhalve valt onder de z.g. 'de minimus' regeling. Om de overschrijding van het 'de minimisplafond' te voorkomen, dient de decentrale overheid volgens de regels van de Europese Commissie, alvorens steun te verlenen, de betrokken onderneming een verklaring te vragen over alle andere in de twee voorgaande belastingjaren en in het lopende belastingjaar ontvangen 'de minimissteun'. Heeft het college deze verklaring al ontvangen? Zo nee, waarom niet?


6. Is het college er van op de hoogte dat de 'de minimus regeling' niet geldt voor de landbouwsector? Zo nee, waarom niet?


7. Heeft het college al een berekening gemaakt van de huurprijs van het terrein en het gebouw die gebaseerd is op marktconforme huurprijzen om daarmee het bedrag aan staatssteun te berekenen? Zo nee, waarom niet?


8. Staatssteun is elk voordeel dat met overheidsmiddelen ten goede komt aan een onderneming. Kan het college een gespecificeerde berekening overleggen van alle voordelen die de gemeente met de bewuste locatie aan Jobcenter verleend, zoals geen huur in rekening brengen, plan- en apparaatskosten, aanleggen van openbare werken, bouwrijp maken, etc.?


9. Wat doet de gemeente aan de veroorzaker van het probleem van slechte huisvesting van Oost-Europeanen, namelijk de uitzendbureaus die werknemers op straat zetten als er geen werk meer is of om andere redenen hun huisvestingstaak verwaarlozen?


10. In het kader van de bouwvergunningsprocedure zal een informatieavond voor bewoners worden georganiseerd. Is al bekend wanneer deze bijeenkomst plaats zal vinden? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Joris Wijsmuller

De disclaimer van toepassing op e-mail van de gemeente Den Haag vindt u op:

http://www.denhaag.nl/disclaimer