Diergaarde Blijdorp


---

Blijdorp blij met nieuwe okapi-man
24-11-2010

Blijdorp heeft een nieuw okapimannetje uit Kopenhagen ontvangen. Het is de elfjarige Kamba. Okapis zijn zeldzame dieren en Blijdorp is dan ook blij met de nieuwe aanwinst. Na een korte quarantaineperiode, mocht Kamba voorzichtig kennismaken met de okapifamilie in Blijdorp, bestaande uit drie vrouwtjes en een jongvolwassen mannetje. Zon introductie is altijd een spannende periode die veel geduld vergt. Voor de elfjarige Kamba is het extra opwindend, omdat hij in zijn leven maar een beperkt aantal soortgenoten heeft gezien. Een oud vrouwtje en een jong mannetje waren een tijdje zijn buren, maar daar bleef het ook bij...

Alle okapis hebben zich een voor een aan Kamba gepresenteerd via het aangrenzende binnenverblijf. Dat bracht veel beroering teweeg, vooral bij het jonge mannetje die waarschijnlijk even moest wennen aan het idee van een mogelijke concurrent. Al snel bleek dat Kamba veel belangstelling toonde voor het jongste vrouwtje dat zelf ook onder de indruk leek van zijn charmes. Ze begluurden elkaar onophoudelijk met gestrekte hals, onder het uiten van zachte blatende geluidjes. Ook probeerden ze door de tralies heen elkaars oren af te likken. In okapitaal betekent dit doorgaans dat ze elkaar erg leuk vinden. Bij de twee oudere vrouwtjes was de klik op het eerste oog minder aanwezig.

Nu de kogel door de kerk is mag Kamba op zijn gemak het buitenverblijf verkennen en daarna gaan de dieren onder begeleiding van de verzorgers pas lijfelijk kennis maken. Hopelijk kunnen er uiteindelijk twee fokstellen worden geformeerd, zodat Blijdorp weer actief kan meewerken aan een geslaagd fokprogramma, dat in Antwerpen wordt gecoördineerd.

Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin waar okapis te zien zijn. Ook in het wild zijn ze zeldzaam; ze leven in een vrij klein gebied in de Kongo waar ze pas heel laat zijn ontdekt. Hoeveel okapis daar leven is onbekend, omdat de regio politiek erg instabiel is. In Blijdorp zijn in de loop der jaren al veel okapis geboren. De eerste okapi in Rotterdam kwam in 1960 ter wereld.

Okapis vallen op door hun fluweelzachte, diepbruine vacht en de opmerkelijke zebra-strepen op de billen en poten. Toch zijn okapis niet verwant aan zebras, maar aan giraffen, die net zon extreem lange tong hebben. Okapis zijn schitterende maar gevoelige dieren, die veel aandacht van hun verzorgers vergen.