Ingezonden persbericht


Mensenrechten in handelsverdragen.
Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens het debat over mensenrechten, sociale normen en milieunormen in internationale handelsovereenkomsten. Woensdag 24 november 2010.

Collega Saïfi heeft een goed rapport geschreven. De zorg voor onze naaste in andere landen, in het bijzonder in ontwikkelingslanden, mag nooit ten koste gaan van pure handelsbelangen.

Ik denk hierbij ook aan landen waar christenen en andere religieuze minderheden om hun geloof worden vervolgd. De EU heeft handelsrelaties met bijvoorbeeld Pakistan. We willen dat land nu extra handelsvoordelen geven om het er na de overstromingen weer bovenop te helpen. Laten we die handelsrelaties gebruiken om de geloofsvervolging en blasfemiewetgeving in Pakistan aan de kaak te stellen!

Ook noem ik hier de onderhandelingen tussen de EU en India. Europa moet niet toegeven aan de Indiase druk om niet-handelsonderwerpen buiten het nieuwe handelsverdrag te laten! Je kunt mensenrechten en kinderarbeid niet los zien van handel en investeringen. Ik doe een beroep op alle collegaŽs hierover een stevige positie in te nemen conform de EP-resolutie van maart 2009.


---- --