Ingezonden persbericht


Wintertuinfestival: Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, Eric Corton

Van 24 t/m 28 november in Nijmegen

Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, J. Bernlef, Douwe Draaisma, Ingmar Heytze, Eric Corton, Elle Bandita, Peter Verhelst, Bertolf, La Femme Belge, Dennis Storm, Berend Strik en vele anderen komen naar hét festival op het snijvlak van literatuur en andere kunsten.

Het Wintertuinfestival 2010 dompelt zich onder in de wereld van het woord en het wit. Vijf dagen lang, op verschillende locaties in Nijmegen, onderzoeken schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars, theatermakers en wetenschappers de rol van de leegte in het werk en het bestaan.

PROGRAMMA

Het programma is nog niet compleet, hier volgen vast enkele highlights.

Woensdag 24 november start traditiegetrouw met WINTERTUIN OP DE CAMPUS: een dag vol colleges, masterclasses, kunst en muziek op de Radboud Universiteit. Eric Corton geeft college en Ivo Victoria, Janneke Vreugdenhil en Bertolf verzorgen masterclasses.

Donderdag 25 november kun je in poppodium Doornroosje genieten van de succesformule POETRACKS, waarbij muzikanten gevraagd worden hun versterkers te pluggen in een gedicht van een oude meester. Dit jaar bewerkten onder meer Elle Bandita, La Femme Belge, Philip Bosschaerts (Mintzkov) en The Bony King of Nowhere een gedicht van Willem Elsschot.

Vrijdag 26 en zaterdag 27 november in het Lindenbergtheater twee NIJMEEGSE NACHTEN met literaire zwaargewichten als Adriaan van Dis, J. Bernlef en Douwe Draaisma, de muziekprojecten van Tommy Wieringa en Ingmar Heytze, poëzieprogramma's, theatervoorstellingen, exposities, bookstore, dj's, film en meer!

Zondag 28 november sluit het festival af met een bijzonder programma in het Valkhofmuseum: Wintertuin treedt op als POËZIECURATOR bij de expositie van Berend Strik.

FESTIVALTHEMA

Het Wintertuinfestival 2010 gaat over de verhouding tussen werk en de lege ruimte - daarin of daaromheen. Oftewel: over het woord en het wit.

Hoe beslist een dichter waar zijn regels eindigen en het wit het overneemt? Hoe bepaalt een beeldend kunstenaar hoe groot een werk wordt en hoe kiest hij de ruimte waarin het wordt tentoongesteld? Of, zoals Miles Davis ooit zei: het gaat niet om de noten die je speelt, maar om de noten die je weglaat. Maar dit geldt ook voorbij de kunst: waarom vrezen we de leegte in ons dagelijks bestaan en zoeken we altijd iets te doen? Wanneer spelen we met leegte en wanneer wordt het ons opgelegd?

ENTREE

Een passe-partout voor vijf dagen festival kost € 30,- (€ 27,50 met cjp/studentenpas). Daarnaast zijn er ook dagkaarten verkrijgbaar. De kaartverkoop start volgende week op wintertuin.nl en daarna bij de voorverkoopadressen.

OVER LITERAIR PRODUCTIEHUIS WINTERTUIN

Wintertuin is het eerste Nederlandse literaire productiehuis. Het productiehuis houdt kantoor in Nijmegen en Arnhem. Daar worden nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten bedacht en ontwikkeld. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals in Nederland, België en Duitsland. Wintertuin brengt jaarlijks twee grote festivals voor literatuur: het Wintertuinfestival in Nijmegen en De Geest Moet Waaien in Arnhem. Daarnaast organiseert Wintertuin tal van projecten en programma's op locatie. De activiteiten van het productiehuis trekken jaarlijks circa 35.000 bezoekers.

MEER INFORMATIE: www.wintertuin.nl