Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nijmegen, 23 oktober 2010

Wintertuinfestival: programma compleet, kaartverkoop gestart

Van 24 t/m 28 november in Nijmegen

Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, Bernlef, Kader Abdolah, Douwe Draaisma, Ingmar Heytze, Eric Corton, Elle Bandita, Peter Verhelst, Awee Prins, Monokino, Bertolf, La Femme Belge, Dennis Storm, Berend Strik, dj St. Paul, Lunapark en vele anderen komen naar hét festival op het snijvlak van literatuur en andere kunsten.

Festivalthema

Elk Wintertuinfestival heeft een thema. Dit jaar is dat 'Het woord en het wit'. Schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars, theatermakers en wetenschappers zullen het tijdens het festival hebben over de leegte die we vullen met gedichten en kunst, met muziek en verhalen.

Locaties

Het festival speelt zich af op diverse locaties in Nijmegen: van Radboud Universiteit tot Lindenbergtheater, en van poppodium Doornroosje tot Museum Het Valkhof.

Programma-highlights:

Woensdag 24 november - WINTERTUIN OP DE CAMPUS - Radboud Universiteit Eric Corton en Kader Abdolah geven college, Ivo Victoria, Janneke Vreugdenhil en Bertolf verzorgen masterclasses, er is een symposium met Awee Prins, Daily Bread rockt in het Cultuurcafé, en er is mime, een open atelier en meer..

Donderdag 25 november - POETRACKS - Doornroosje
Elle Bandita, Philip Bosschaerts (Mintzkov), Gregory Frateur (Dez Mona), Daily Bread, La Femme Belge, en The Bony King of Nowhere pluggen een gedicht van Willem Elsschot in hun versterkers.

Vrijdag 26 november - NIJMEEGSE NACHTEN I - Lindenbergtheater Bernlef en Douwe Draaisma spreken over vergeten. Peter Verhelst, Daniël Roovers en Joost Vandecasteele over hun nieuwe werk. Kunstenaar Berend Strik en schrijver Edzard Mik over literatuur en kunst. Het ensemble Lunapark brengt een muziekproductie met nieuwe poëzie over een eeuwenoude sage. De Turntable Tampeloeresen lokken je naar de dansvloer. VPRO's De Avonden komt live uitzenden, en er is theater, muziek, expositie en veel meer.

Zaterdag 27 november - NIJMEEGSE NACHTEN II - Lindenbergtheater Adriaan van Dis leest voor uit zijn nieuwe boek Tikkop en geeft acte de presence in een late night show, Tommy Wieringa komt met zijn nieuwe boek én zijn muziekproject Donskoy. Ingmar Heytze brengt Asfaltfeeën mee. Er is poëzie van Jan Baeke, Rodaan Al Galidi en Mischa Andriessen, er zijn twee nieuwe Wintertuinproducties met o.a. Erik Jan Harmens en Els Moors, er wordt gedanst op Monokino en dj St. Paul en er is natuurlijk nog veel meer.

Zondag 28 november - POËZIECURATOR - Valkhofmuseum Astrid Lampe en Ellen Deckwitz presenteren hun poëtisch commentaar op de tentoonstelling van Berend Strik, en gaan met hem in gesprek.

Kaartverkoop

Kaarten zijn te koop via de website wintertuin.nl en bij de Nijmeegse voorverkoopadressen: Centrale Bibliotheek De Mariënburg en The Study Store op de RU- campus. Een passe-partout voor vijf dagen festival kost ¤ 30,- (¤ 27,50 cjp/student), daarnaast zijn er ook losse kaarten verkrijgbaar.

OVER LITERAIR PRODUCTIEHUIS WINTERTUIN

Wintertuin is het eerste Nederlandse literaire productiehuis. Het productiehuis houdt kantoor in Nijmegen en Arnhem. Daar worden nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten bedacht en ontwikkeld. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals in Nederland, België en Duitsland. Wintertuin brengt jaarlijks twee grote festivals voor literatuur: het Wintertuinfestival in Nijmegen en De Geest Moet Waaien in Arnhem. Daarnaast organiseert Wintertuin tal van projecten en programma's op locatie. De activiteiten van het productiehuis trekken jaarlijks circa 35.000 bezoekers.

MEER INFORMATIE: www.wintertuin.nl