Tzigane
Opgericht 1910

PERSBERICHT
2 november 2010

Tzigane presenteert Zigeunerconcert met Károly Puka!

Op woensdag 24 november organiseert Tzigane ter ere van haar 100-jarig bestaan een Zigeunerconcert. De beroemde zigeunervirtuoos Károly Puka, voor de gelegenheid overgekomen uit Budapest, zal in het Academiegebouw te Utrecht een spetterend optreden geven met zijn orkest. Puka werd begin jaren '80 uitgeroepen tot beste zigeunerviolist van Hongarije, en heeft die naam nog steeds.

Károly Puka werd geboren in 1963 en had als kind al groot succes met het Hongaarse Rajko-orkest. In 1984 won hij de prijs voor beste jonge zigeunerviolist. Inmiddels heeft Puka met zijn orkest meerdere cd's opgenomen en door alle Europese hoofdsteden getourd. Zijn beheersing van het zigeunerrepertoire is fenomenaal, maar ook zijn uitstapjes naar andere muziekstijlen getuigen van zijn ongeëvenaarde muzikaliteit.

Zigeunerconcert met Károly Puka
24 november 2010 - 21:00 uur
Academiegebouw Utrecht - Aula
Domplein 29
3512 JE Utrecht
Kaarten (E 10,00) zijn verkrijgbaar aan de deur.
Reserveren kan met een mail naar tziganezigeunerkapel@hotmail.com Meer info op www.tzigane.nl

Tzigane werd in 1910 opgericht als Weens salonorkestje. Het strijkje raakte echter uitgekeken op de Weense walsjes en stapte eind jaren '20 over op Hongaarse en Roemeense zigeunermuziek. Hiermee was Tzigane het eerste Nederlandse zigeunerorkest. Sindsdien heeft Tzigane onafgebroken en in grote mate bijgedragen aan de zigeunermuziekcultuur zoals die in Nederland bestaat, en die buiten Hongarije en Roemenië zelf uniek is in de wereld.