Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DE BALIE

Meet the Judge: Een ontmoeting tussen burgers en rechters Ism. de Amsterdamse rechtbank en het gerechtshof Amsterdam Woensdag 24 november in De Balie, 19.30 uur / gratis, reserveren aanbevolen

Hoe wordt iemand rechter? Wat doet een rechter eigenlijk? Hoe worden straffen bepaald en wat zijn moeilijke zaken voor een rechter? Deze en andere prangende vragen kunnen bezoekers bij Meet the Judge zelf aan rechters en raadsheren stellen.

Op 24 november worden door gerechten in het hele land Meet the Judge - bijeenkomsten georganiseerd waarin de ontmoeting en het gesprek tussen burger en rechter voorop staan. Met Meet the Judge kan het publiek op een laagdrempelige manier de dialoog aangaan met rechters en raadsheren. Onder het genot van gratis koffie en thee zal er gesproken worden over de mens achter de rechter en de fundamenten van de Nederlandse rechtspraak. De gesprekken vinden groepsgewijs plaats aan lange picknicktafels, met afwisselend plenaire gedeeltes.

Hoofdthema's: het werk van de rechter, het proces tot aan de uitspraak, de oordeelsvorming en de dilemma's waarmee rechters en raadsheren zich geconfronteerd zien. Voor deze gesprekken is een keur aan rechters en raadsheren uitgenodigd, met allen een eigen specialisatie. Rechtsgebieden die centraal staan naast strafrecht zijn bestuursrecht, familierecht, handelsrecht en belastingrecht.



Ingezonden persbericht