Ingezonden persbericht


Woensdag 24 november, 21.30 uur

Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg

Entree: 12 euro / 10 euro

Chris Speed /Jim Black ' Endangered Blood '

feat. Chris Speed (tenorsax/klarinet), Jim Black (drums), Trevor Dunn (bas) en Oscar Noriega (altsax)

Zo op het eerste gezicht, en ook op het tweede en derde, een absolute droomband. Onder de naam " Endangered Blood " zijn vier topmusici verenigd, stuk voor stuk grote namen uit de New Yorkse downtown-scene. Oscar Noriega is wellicht de minst bekende, maar als men weet dat in diens band trompettist Cuong Vu, gitarist Brad Shepik en drummer Tom Rainey spelen, dan weet men genoeg. Bassist Trevor Dunn is een vaste waarde in de bands van niet de minsten als John Zorn en Mike Patton. Het dynamische duo Chris Speed en Jim Black, beiden afkomstig uit Seattle, maakte furore in de bands van Wayne Horvitz, Dave Douglas, Kurt Rosenwinkel, Uri Caine, maar ook in die van Laurie Anderson, om maar iets te noemen.

Black was reeds eerder in Schuttershof te bewonderen met de band Tyft en in de groep van Ellerry Eskelin en Dave Liebman. Hij viel daarbij op door zijn ongebreidelde techniek, inventiviteit, onvoorspelbaarheid en veelzijdigheid, een werelddrummer in alle betekenissen van het woord. Een aanrader.

Zondag 28 november, 15.30 uur

St. Jacobskerk Oude Markt 2, Vlissingen

Entree: 15 euro / 12 euro

Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel

met werk van o.a. Dufay, Binchois en Tinctoris

Het beste koor van Nederland, Huelgas-dirigent Paul van Nevel en laat-middeleeuws repertoire uit de Lage Landen, dat lijkt een gouden combinatie en dat is het ook.

Het is met name de streek Henegouwen, in Belgisch Wallonië, welke centraal staat.

Momenteel geen bolwerk van kunst en cultuur, maar in de periode 1400 tot 1580 één van de belangrijkste voedingsbodems voor het ontstaan van de polyfone koorzang. In de regio rond Nijvel, Doornik en Binche waren talrijke kathedraalscholen, die zangers en componisten opleidden, die later de Zuid-Nederlandse polyfone koorzang uitdroegen en verspreidden over heel Europa.

Het Nederlands Kamerkoor brengt muzikale hoogtepunten uit het Henegouwen van weleer van niet de minste componisten als Guillaume Dufay, Gilles Binchois en Johannes Tinctoris, opgedoken door oude muziek-specialist Paul Van Nevel, oprichter en dirigent van het zeer vermaarde Huelgas ensemble.

Van Nevel is tevens ere-gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Dit koor, dat al in 1937 opgericht is, is de absolute top in de Nederlandse vocale muziek, maar timmert ook over de grenzen aan de weg. Het ensemble richt zich op het a cappella- repertoire van de vroege Middeleeuwen tot heden en werkte met orkesten als het Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en ASKO|Schönberg, componisten als Birtwistle, Kagel en Kancheli en dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Frans Brüggen en jawel, Paul van Nevel.

De St. Jacobskerk verdient een bovengemiddelde bezetting en dat is nog een understatement.

Vrijdag 3 december, 20.00 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15 euro / 12 euro

Remco Campert en Ramsey Nasr in concert

m.m.v. Corrie van Binsbergen & band

Twee van de belangrijkste dichters in het Nederlandse taalgebied, begeleid door de band, die 2 jaar geleden ook al Toon Tellegen begeleidde, en hoe.

Dat kan alleen maar gaan over gitariste-componiste Corrie van Binsbergen en haar

'Schrijvers in Concert'-ensemble, dat al sinds 2003 met diverse gerenommeerde Nederlandse schrijvers prettig in de weer is, hetgeen ook zijn weerslag heeft gevonden op maar liefst zeven c.d.'s.

Deze keer zijn dat niet de eersten de besten, Remco Campert en Ramsey Nasr, de laatste inmiddels dichter des vaderlands, de eerste was dat al gewild of ongewild.

Het ensemble bestaat uit: Jan Willem van der Ham en Tobias Delius (rieten), Wilbert de Joode, (contrabas), Alan 'Gunga' Purves (percussie), Tineke de Jong (viool), Baptist Kurvers (altviool), Michiel Weidner (cello, cymbalon), Albert van Veenendaal (piano) en Corrie van Binsbergen (gitaar, composities).

Wie Toon Tellegen heeft gezien samen met dit ensemble, zal zich ook deze keer gezwind naar de concertzaal spoeden.
Ingezonden persbericht