Ingezonden persbericht


Persbericht, 18 november 2010

Peter van Stralen wint M&I/Partners Informatie Scriptieprijs

Op 24 november ontvangt Peter van Stralen (Universiteit van Amsterdam) de M&I/Partners Informatie Scriptieprijs (5000 euro) voor Informatica en Informatiekunde bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Peter van Stralen onderzocht hoe systemen voor de nieuwe generatie mobiele telefoons sneller kunnen worden en meer taken tegelijk aankunnen. Zijn scriptie over dit onderzoek was de beste van 23 inzendingen.

Gebruikers van mobiele telefoons willen multitasken; ze gebruiken het liefst drie of meer applicaties tegelijk zonder dat het systeem traag wordt. Dat vraagt veel van de kleine ingebouwde processoren. Peter van Stralen onderzocht welke processoren het meest geschikt zijn en welke applicatie je vervolgens het beste aan een bepaalde processor kunt toebedelen. Hij heeft een efficiënte methode ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om snel door te rekenen hoe bedrijven hun smartphones optimaal kunnen inrichten. Daarbij hield hij ook rekening met een zuinig energieverbruik, zodat gebruikers de batterij zo min mogelijk hoeven op te laden. Vernieuwend is de toepassing van co-evolutie in zijn rekenmodellen (algoritmen). Dit was nog niet eerder toegepast in het ontwerpproces van geïntegreerde (embedded) systemen. De jury is onder de indruk van de inventieve manier waarop Peter het probleem heeft aangepakt en hoe hij zijn methode door en door heeft getest. Bovendien heeft hij zijn werkwijze en bevindingen helder en systematisch in zijn scriptie 'Scenario based design space exploration' beschreven.

Op dit moment verdiept Peter zijn afstudeerwerk in promotieonderzoek aan de UvA. Peter viel al tijdens zijn eerste studiejaar op. Hij studeerde Informatica en Technische Informatica en won in 2005 een Jong Talent Aanmoedigingsprijs omdat hij de beste studieresultaten van zijn jaar behaalde.

Tweede prijzen zijn er voor de scripties van Sven van den Bliek (Hogeschool Gent) en van Freek Uijtdewilligen (Universiteit Twente). Sven van den Bliek beschrijft in zijn scriptie de problematiek van voorraadbeheer (denk aan Albert Heijn, restaurants, en de eigen huishouding). Hij heeft een aantal intelligente nieuwe aanbevelingen voor het beheer ontwikkeld. Freek Uijtdewilligen beschrijft in 'A framework for context-aware applications using augmented reality' een probleem dat het beste aan het voorbeeld van de NS kan worden geïllustreerd. Hoe kan de NS op tijd maatregelen treffen wanneer er een voetbalwedstrijd is of er een baanvak versperd is. Augmented reality zorgt dat een bedrijf op tijd de juiste maatregelen kan nemen. De M&I/Partners Informatie Scriptieprijs wordt op 24 november uitgereikt door Dr. B. Melief van M&I/Partners De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).


---