Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 22 november 2010

Openhartige brieven van zeemansvrouwen te boek gesteld

Op woensdag 24 november om 14.00 uur presenteren de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Walburg Pers in de Aula van de KB het derde deel in de reeks Sailing Letters Journaal. In de vertrouwde vormgeving van boek met dvd verschijnt De voortvarende zeemansvrouw. Openhartige brieven aan geliefden op zee. De opmerkelijk openhartige brieven van twee vrouwen aan hun echtgenoten op zee zijn bezorgd door de historisch taalkundige prof.dr. Marijke van der Wal. Prof.dr. Jaap Bruijn en dr. Annette de Wit schreven er twee inleidende hoofdstukken bij.

Christiaan de Cerff was stuurman op de Hoogkarspel en Coenraad Buyk op de Dankbaarheid. Ze moesten in 1779 geruime tijd voor hun vertrek met hun schepen op de rede wachten en wisselden brieven uit met hun vrouw. Christiaan de Cerff, op de rede van Hellevoetsluis, met zijn vrouw Hendrikje in Amsterdam. En Coenraad Buyk, die op de rede van Enkhuizen lag, met zijn vrouw Meimerigje in Enkhuizen zelf. De brieven die de mannen ontvingen en bij zich aan boord hielden zijn nu toegankelijk gemaakt.

Marijke van der Wal laat zien hoe fascinerend de brieven inhoudelijk en vanuit taalkundig perspectief zijn. Al verkeerden de vrouwen in een vergelijkbare positie en behoorden hun echtgenoten tot dezelfde beroepsgroep, de brieven zijn heel verschillend. Ze brengen ons dicht bij mensen van vlees en bloed en hun dagelijkse belevenissen, zorgen en emoties. Het is een bijzondere ervaring: dichter bij het verleden komen is bijna niet mogelijk.

Sailing Letters

Het project Sailing Letters, dat in 2004 op initiatief van de KB gestart is, maakt uniek zeventiende- en achttiende-eeuws schriftelijk materiaal toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek en het brede publiek. Brieven van of aan geliefden, scheepsjournaals, aanbevelingsbrieven, ladingboekjes en kwitanties, die aanwezig waren op Nederlandse schepen, werden door de Engelsen als oorlogsbuit in beslag genomen tijdens de Engelse oorlogen. Al dit unieke materiaal werd eeuwenlang bewaard in de Tower of London en later in The National Archives. De vaak nog ongeopende persoonlijke brieven zijn van enorme waarde omdat ze veel vertellen over het dagelijks leven. Het project Sailing Letters is een samenwerkingsverband van de KB, het Nationaal Archief, de Universiteit Leiden en de Samenwerkende Maritieme Fondsen. Meer informatie vindt u op de website van het project: www.kb.nl/sl/

Publicatie

De voortvarende zeemansvrouw. Openhartige brieven aan geliefden op zee, staat onder redactie van Erik van der Doe, Perry Moree en Dirk J. Tang m.m.v. Peter de Bode. De 159 pagina's tellende publicatie met dvd (met de originele documenten) kost ¤ 19,95 en is verkrijgbaar in de boekwinkel en bij de KB. Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, geïllustreerd in kleur en zwart-wit, gebonden, ISBN 978.90.5730.704.1.
---