Wijn smaakt steeds minder naar de druif


Nieuw gastronomisch boek van Peter Klosse

APELDOORN, 20101119 -- Op 24 november verschijnt 'de Chef en de Wijn', het twaalfde boek van Peter Klosse. Hij beschrijft de wijn-spijscombinaties van zesentwintig restaurants in Nederland en Vlaanderen. Elk van de restaurants kreeg de opdracht om twee gerechten te presenteren bij twee wijnen die ze in veel gevallen niet kenden. In het totaal worden er tweeënvijftig combinaties uitvoerig beschreven. De conclusies zijn interessant.

Wat betreft de wijnen is er eerst een selectie gemaakt van vier druivenrassen: de Cabernet Sauvignon, de Pinot Noir, de Chardonnay en de Riesling. Twee blauwe en twee witte rassen die overal ter wereld gebruikt worden. Van elke druif staan minstens twaalf wijnen beschreven in het boek. De verschillen in de wijnen zijn groot en dat betekent dat er ook steeds heel verschillende gerechten bij gekookt worden.

Het prachtig uitgevoerde boek maakt op deze manier duidelijk dat de wijnmaker en de vinificatiemethode een grote invloed hebben op de smaak van de wijn. De invloed van het druivenras is minder groot dan veel mensen denken. Klosse legt dat op zijn eigen prettige en toegankelijke manier uit. De keuze van restaurants in het boek is verrassend. Behalve de gelouterde toprestaurants zijn ook meer eenvoudige formules opgenomen. "Gastronomie gaat over smaak, en niet over geld", verklaart Peter Klosse.

Op gastronomisch gebied heeft Peter Klosse een naam hoog te houden. Men noemt hem niet voor niets `de smaakprofessor'.
Ook dit boek is weer geproduceerd in samenwerking met Jan Bartelsman, een van de meeste bekende culinaire fotografen. Het resultaat is een boek met inspirerende portretten, ideeën en gerechten per restaurant. Uitgeverij Lannoo zorgt voor de verkoop van het boek in de boekhandel.

Academie voor Gastronomie