Gemeente Apeldoorn



Apeldoorn Deze Week: 24 november 2010

ACTUEEL

College stelt bezuinigingen 2011 voor

Het college van burgemeester en wethouders wil komend jaar ingrijpen op de uitgaven van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het minimabeleid.

Door een toenemend beroep op de Wmo-voorzieningen geeft de gemeente Apeldoorn naar verwachting ¤ 450.000 meer uit aan de uitvoering van de Wmo. Daarnaast krijgt de gemeente komend jaar van het Rijk ¤ 1,4 miljoen minder voor de Wmo-taken. Bij het minimabeleid wordt het budget dit jaar met ¤ 1,5 miljoen overschreden. Het college legt de gemeenteraad daarom nu voorstellen voor om komend jaar deze tekorten op beide beleidsterreinen op te lossen.

"Als we nu geen maatregelen nemen, lopen de tekorten op de Wmo in 2011 al snel op tot ¤ 1,85 miljoen per jaar", aldus wethouder Paul Blokhuis. "Deze tijd vraagt om een verantwoord financieel beleid, waarbij we samen met de gemeenteraad keuzes moeten maken. Daarom stellen wij als college nu aan de raad voor om vanaf komend jaar, vooruitlopend op de kerntakendiscussie, gefaseerd negen bezuinigingsmaatregelen op de Wmo door te voeren. Gevolg is dat het niveau van onze Wmo-voorzieningen van goed naar voldoende gaat. We blijven in Apeldoorn streven naar een fair en verantwoord beleid", zegt wethouder Blokhuis.

"Om ons minimabeleid betaalbaar te houden voor een groeiende groep inwoners, zijn we als college helaas genoodzaakt om maatregelen voor te stellen aan de gemeenteraad", aldus Fokko Spoelstra, wethouder voor werk en inkomen. "Het gevolg van de voorgestelde besparingen is dat bijna 10.000 huishoudens volgend jaar minder inkomensondersteuning krijgen dan dit jaar. Ik ben me ervan bewust dat dat juist voor deze groep Apeldoorners een onprettige boodschap is", aldus Fokko Spoelstra.

Lees verder over de bezuinigingen in de Wmo op de website van de gemeente: http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?id=161652

Lees verder over de bezuinigingen in het minimabeleid op de website van de gemeente: http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?id=161653