GroenLinks

Artiesten zetten dappere stap tegen downloadverbod

Woensdag 24 november 2010, 19:43u - Bruno Braakhuis

De Consumentenbond, de artiestenvakbond Ntb en FNV Kiem keren zich vandaag tegen een downloadverbod. GroenLinks is daar blij mee. GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis: "Een downloadverbod versterkt de ongezonde verhoudingen in de entertainmentmarkt, door de problemen neer te leggen bij de consument. Ik vind het heel goed en dapper dat de artiesten zelf nu laten horen dat ze daar niet aan mee willen werken. Het is ook niet in hun belang om de muziek op te sluiten".

GroenLinks is echter kritisch op het voorstel van de drie bonden om middels een heffing op internetgebruik de artiesten van een alternatieve inkomstenbron te voorzien. "Voor mensen die niet downloaden wordt het internet dan onnodig duurder. Erg eerlijk lijkt me dat niet. We moeten gewoon vaststellen dat je de muziekindustrie eigenlijk niet meer nodig hebt om succesvol te worden als artiest. Waarom zouden we een internetheffing dan aan hen toe laten vallen? Geef de heffing aan de auteurs en laat die maar beslissen wie ze daarvoor willen inhuren", aldus Braakhuis.

GroenLinks wil toe naar een modernisering van het auteursrecht, zodat het primaire doel ervan weer voorop komt te staan: het stimuleren van de artiest tot het maken van nieuw werk en het toegankelijk maken van dat werk voor de liefhebber. Daarvoor moet de industrie nieuwe verdienmodellen ontwikkelen, waarin optreden en vrije toegang tot muziek voor de consument centraal moeten staan. Het voorstel van de bonden is een eerste stap in de goede richting. GroenLinks steunt wetsvoorstellen die gericht zijn op het verbeteren van de positie van kunstenaars, zoals het auteurscontractenrecht.