Nederlands Jeugdinstituut

Informatievoorziening werkende ouders versnipperd

24 november 2010

Woensdag 24 november Gezinsparlement `Werkende ouders'

Veel werkende ouders vinden de informatievoorziening over het combineren van werk en gezin tekort schieten. Informatie over bijvoorbeeld het ouderschapsverlof, zorgverlof en de vergoeding van de kinderopvang wordt nu te versnipperd aangeboden of is niet duidelijk. Dat stelt 49% van de werkende ouders. Wel vindt 73% van de ouders werk en gezin goed te combineren.

Dat blijkt uit een peiling onder ruim 100 werkende ouders. De peiling vond plaats in aanloop naar het Gezinsparlement `Werkende ouders', een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en E-Quality, hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Het Gezinsparlement brengt werkende ouders, beleidsmakers en werkgevers bij elkaar. Zij gaan met elkaar in discussie over de problemen waar werkende ouders tegenaan lopen en welke rol beleidsmakers en werkgevers kunnen spelen in het oplossen van die problemen.

Flexibeler werktijden

Van de ondervraagde ouders geeft 18% aan dat werkgevers onvoldoende doen om het combineren van werk en gezin mogelijk te maken. Zij zouden graag zien dat hun werkgever zich soepeler opstelt over flexibele werktijden of in het geval van ziekte bij een kind. Ook hebben veel ouders moeite om de juiste informatie te vinden over hun rechten. De beschikbare informatie wordt versnipperd, bijvoorbeeld op verschillende websites, aangeboden. Daarbij is het moeilijk te beoordelen welke informatie betrouwbaar is en welke niet. Ook vinden de ondervraagden dat zij vaak geen goed beeld hebben van de actuele wet- en regelgeving. Een enkeling vindt dat de huidige informatie zich te veel richt op het `standaardgezin'. Onder de 27% van de ouders die aangeven werk en gezin niet goed te kunnen combineren, bevinden zich veel alleenstaande ouders.

Dossier Werkende ouders

Om een begin te maken met het aanbieden van gestructureerde informatie over de combinatie arbeid en zorg heeft E-Quality in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut het dossier Werkende ouders gemaakt. Dit dossier maakt deel uit van de Gezinswijzer van het Nederlands Jeugdinstituut (www.nji.nl/werkendeouders). Het dossier richt zich vooral op professionals die met gezinnen werken, en op beleidsmakers. De volgende stap zou zijn om voor ouders zelf informatie overzichtelijker aan te bieden. Overheid en werkgevers zouden hierin een rol kunnen spelen. Werkende ouders, beleidsmakers en werkgevers bespreken vanavond in het Gezinsparlement hoe dit zou kunnen.