ChristenUnieInternationale handelsovereenkomsten gaan ook over mensenrechten

woensdag 24 november 2010 22:35 Tijdens het debat over mensenrechten, sociale normen en milieunormen in internationale handelsovereenkomsten vroeg Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) de handelsovereenkomsten te gebruiken als instrument voor verbetering van mensenrechten. ,,Collega Saïfi heeft een goed rapport geschreven. De zorg voor onze naaste in andere landen, in het bijzonder in ontwikkelingslanden, mag nooit ten koste gaan van pure handelsbelangen", aldus Van Dalen.

De Europarlementariër dacht hierbij ook aan landen waar christenen en andere religieuze minderheden om hun geloof worden vervolgd. ,,De EU heeft handelsrelaties met bijvoorbeeld Pakistan. We willen dat land nu extra handelsvoordelen geven om het er na de overstromingen weer bovenop te helpen. Laten we die handelsrelaties gebruiken om de geloofsvervolging en blasfemiewetgeving in Pakistan aan de kaak te stellen!"

Van Dalen vroeg ook aandacht voor de onderhandelingen tussen de EU en India: ,,Europa moet niet toegeven aan de Indiase druk om niet-handelsonderwerpen buiten het nieuwe handelsverdrag te laten! Je kunt mensenrechten en kinderarbeid niet los zien van handel en investeringen. Ik doe een beroep op alle collega´s hierover een stevige positie in te nemen conform de EP-resolutie van maart 2009."

Eurofractie
Europa