Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Kritisch denken III - Pseudowetenschap

door M&C

Studium Generale

25 november 2010 | 20:15 uur
plaats: Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183B, Delft

door Johan Braeckman

Helder, kritisch denken is lastiger dan het lijkt. Mensen zijn geneigd om patronen te herkennen die niet bestaan en toevallige gebeurtenissen als betekenisvol te zien.
We vertrouwen meer op anekdotische verhalen dan op wetenschappelijk onderzoek. Johan Braeckman gaat in op psychologische factoren die het kritisch denken bemoeilijken en laat zien hoe we correcter kunnen leren denken en onszelf kunnen behoeden voor foute manieren van redeneren. De derde voordracht bespreekt in detail enkele populaire pseudowetenschappelijke opvattingen (alternatieve geneeskunde, creationisme, complottheorieën, ...), dit ter verdere illustratie van de basisaspecten van het kritische denken, en als een praktische oefening om het kritisch denken aan te scherpen.

Deze serie hoorcolleges wordt georganiseerd in samenwerking met Home Academy.

Prof.dr. Johan Braeckman doceert filosofie aan de Universiteit Gent en was Socrates hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde o.a. Darwins moordbekentenis en, samen met professor Etienne Vermeersch, De rivier van Herakleitos. Een eigenzinnige visie op wijsbegeerte. Bij Home Academy verschijnt in het najaar van 2010 van hem het hoorcollege Darwin.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl