Maastricht University

Trefwoorden: gezondheid, gezonde voeding, eetpatroon veranderen
Promotie drs. Bilbo A. Schickenberg
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotores: prof.dr. N.K. de Vries; prof.dr.ir. J. Brug, VUA.
Co-promotor: dr. P. van Assema.
Titel: "Towards strategies to stimulate First time trial of unfamiliar healthful food products".
Vrijdag 25 november 2010, 14.00 uur

Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, wordt Nederlanders aanbevolen de inname van verzadigd vet te beperken en voldoende groente en fruit te eten. Dit kan al bereikt worden door enkele dagelijks geconsumeerde producten te vervangen door gezondere alternatieven, bijvoorbeeld door volle kaas te vervangen door magere kaas. Het uitproberen van een onbekend product is een belangrijke eerste stap naar integratie van zo'n product in het dagelijkse eetpatroon. In het kader van dit promotietraject zijn verschillende strategieën ontwikkeld om het voor het eerst uitproberen van gezonde alternatieven te bevorderen. Resultaten van twee experimentele studies tonen onder meer aan dat het aanbieden van een proefmonster en het geven van een smaakbeschrijving waarin een gezond onbekend alternatief product vergeleken wordt met de smaak van een bekend product simpele, maar effectieve manieren zijn om Nederlanders een onbekend product voor het eerst te laten uitproberen.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.