Provincie Utrecht

Bijeenkomst duurzame energie uit mest

De Natuur en Milieufederatie Utrecht, Centrum voor Landbouw en Milieu en de Provincie Utrecht organiseren een informatiebijeenkomst over duurzame energie uit mest. Er zal aan de hand van voorbeelden worden ingegaan op verschillende technieken: vergisting, raffinage en opwerken van biogas tot groen gas voor het aardgasnet. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 25 november van 13.00 tot 16.00 uur in Westbroek.

Ook in 2040 willen we met elkaar prettig wonen, werken en recreëren in de provincie Utrecht. Daarom werkt de provincie aan duurzame ontwikkeling van onze regio. De provincie heeft in dat verband onder meer de ambitie om in 2040 klimaatneutraal en klimaatbestendig te zijn. In het landelijk gebied liggen onder andere kansen op het gebied van energiebesparing, groene energie en klimaat. Natuur en Milieufederatie Utrecht ( NMU), gebiedscommissies en provincie Utrecht werken samen in het programma 'Klimaat en energie in het landelijk gebied' om deze kansen in kaart te brengen, te agenderen en te helpen realiseren.

Deze bijeenkomst over (kleinschalige) mestverwerking wordt georganiseerd door NMU, CLM en provincie Utrecht, omdat we de kansen van duurzame verwerking van mest willen verkennen. Er zullen twee voorbeelden worden gepresenteerd van bedrijven die bezig zijn met de twee verschillende technieken: mestvergisting en mestraffinage. Bij beide voorbeelden gaan de sprekers in op de techniek, optimale schaalgrootte, de investering, terugverdientijden, de inpasbaarheid op het bedrijf en de relevante wetgeving en regels. Ook aspecten zoals; het duurzaamheid (o.a. de bodembalans), de benodigde input en ( verwaarding van) de output komen aan bod.

Uiteraard is er ruimte voor vragen. Wij inventariseren ook graag de behoefte naar vervolgstappen. Iedere agrariër die geïnteresseerd is kan zich aanmelden via de website Op de kaart van Utrecht (zie rechterkolom). Daar vindt u ook het programma van de middag. Vragen kunt u ook mailen naar b.vrielink@nmu.nl.

Voor algemene vragen:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11