Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. J.A. Larco Martinelli

Titel proefschrift
Incorporating Worker-Specific Factors in Operations Management Models
---

Promotors:
Prof.dr.ir. J. Dul
Prof.dr. M.B.M. de Koster

---

Co-promotors:
Dr. K.J. Roodbergen

Datum
25 november 2010 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

Eenvoudige operationele beslissingen kunnen groot effect sorteren op prestaties werknemers

Ook bij monotoon werk is werknemer van invloed

Managers kunnen de productiviteit en het welzijn van hun medewerkers beïnvloeden met eenvoudige beslissingen, bijvoorbeeld over de plaats van producten in een opslagplaats en het inbouwen van strategische pauzes. Dit zijn eenvoudige oplossingen die meetbare resultaten opleveren over de prestaties en het welzijn van de medewerkers. Dat zijn enkele bevindingen van José Antonio Larco Martinelli in zijn proefschrift met de titel Incorporating worker-specific factors in operations management models. Op vrijdag 26 november 2010 promoveert hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Een interessante conclusie is dat het opstellen van uitdagende productiedoelstellingen voorspelbare en stabiele werksnelheid oplevert
- iets dat met financiële instrumenten vaak niet lukt. Daarnaast kunnen intelligente beslissingen omtrent de locatie van producten in een opslagplaats simultaan voordelen bieden voor efficiency in het magazijn en voor het welzijn van de medewerkers.

De operationele prestaties van een bedrijf vloeien voort uit de prestaties van de werknemers. Tegelijkertijd zijn de medewerkers een onderdeel van het bedrijf en dienen zij daarom ook gezien te worden als belangrijke stakeholders in de onderneming. Bij zijn onderzoek merkte Larco op dat ook de werknemers besluitvormers zijn, zelfs in gevallen van zeer monotone arbeid, omdat zij de beslissing nemen over de inspanning die zij leveren.

Daarnaast wordt het welzijn van de werknemers beïnvloed door operationele beslissingen. Daarom moeten operationele managers de volgende zaken in overweging nemen: welke invloed zij kunnen uitoefenen op de inspanningen van de werknemers en hoe zij hun welzijn kunnen verbeteren met bepaalde beslissingen.

Het onderzoeksproject van Larco wordt uitgevoerd binnen het Erasmus Doctoraal Programma in Business & Management, georganiseerd door ERIM. Het Erasmus Research Institute of Management (ERIM) is het gezamenlijke onderzoeksinstituut van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE) aan Erasmus University Rotterdam.