Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Zelfredzame Wijken IJsselmonde

Feestelijke start op 25 november

Op donderdag 25 november wordt het feestelijke startsein gegeven voor het project Zelfredzame Wijken IJsselmonde. Daarmee wordt een intensieve samenwerking op het gebied van zorg en welzijn bekrachtigd. Ook wordt hiermee op een bijzondere manier invulling gegeven aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tijdens de bijeenkomst wordt het project geïntroduceerd aan de hand van drie deelprojecten: Zadkine Centers, Matchmakers en Proficiat. Ook staat op het programma een forumdiscussie met dagelijks bestuurder Bram van Hemmen en enkele deelnemers van de paraplubijeenkomst.

Het project Zadkine Centers richt zich op kwetsbare buurtbewoners waarbij vernieuwende combinaties gemaakt worden tussen woondiensten, zorgdiensten en welzijnsdiensten. In dit geval helpen leerlingen van het Zadkine college onder begeleiding van Humanitas oudere inwoners van IJsselmonde. Bijvoorbeeld door te helpen in de huishouding of het begeleiden van activiteiten.

Het project Matchmakers brengt onder het motto Buren voor Buren wijkbewoners met elkaar in contact zodat zij iets voor elkaar kunnen betekenen. Buurtgericht samenwerken is de kern van dit nieuwe project in het kader van Zelfredzame wijken van de Deelgemeente IJsselmonde. Het is een begin van een samenwerking tussen zorg en welzijnsorganisaties in IJsselmonde. Degenen die de wijkbewoners met elkaar in contact brengen zijn de Matchmakers.

Het project Proficiat van Perspect houdt in dat alle 65-jarigen in IJsselmonde een verjaardagsbezoek krijgen. Tijdens dat bezoek wordt informatie gegeven over activiteiten en voorzieningen in de wijk. Alle 65-plussers krijgen een uitnodiging voor een verjaardagssoos, één keer per twee maanden. Dit zijn gezellige bijeenkomsten waar ouderen elkaar ontmoeten. Er is een leuke activiteit, een hapje, drankje en een kopje soep.

Het project Zelfredzame Wijken is de IJsselmondse invulling van het Rotterdamse initiatief Woonservicegebieden. Het is bedoeld om inwoners van Rotterdam zo lang als zij willen te laten wonen in het huis of in de buurt waar zij zich thuis voelen. Voor ouderen en mensen met een beperking is dit niet altijd zoals zij wensen. Daarvoor zijn voorzieningen en samenwerkingsverbanden tussen wooncorporaties, instellingen in de zorg en welzijnaanbieders nodig. De wensen van bewoners staan bij deze gebiedsontwikkeling voorop. De focus ligt hierbij op (kwetsbare) ouderen en mensen met een beperking. IJsselmonde was vorig jaar de eerste deelgemeente waar het project van start ging.