Rijksvoorlichtingsdienst

Eerste Apaches uit Afghanistan terug in Nederland

Een Antonov 124 transportvliegtuig brengt donderdag 25 november de eerste Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando uit Afghanistan terug naar vliegbasis Gilze-Rijen. De laatste Apaches keren op woensdag 1 december terug op Nederlandse bodem.

Met de terugkeer naar vliegbasis Gilze-Rijen eindigt na zes jaar de Nederlandse Apache-ondersteuning aan de International Security Assistance Force (ISAF). De toestellen zijn in die periode onder meer ingezet voor verkenning, beveiliging van grond- en luchttransport en als gevechtsondersteuning voor grondtroepen.

Vanaf 2004 zijn de gevechtshelikopters bijna onafgebroken ingezet in het gebied. In eerste instantie waren er zes Apaches gestationeerd in Kabul. Van deze zes keerde er één Apache terug naar Nederland; de andere vijf Apaches verhuisden via Kandahar Airfield, vanwaar ze een paar maanden opereerden, naar Tarin Kowt.

De Apaches voerden meer dan 1.200 vluchten uit ter ondersteuning van grondtroepen Zuid-Afghanistan. In totaal zijn sinds 2004 ruim 9.100 vlieguren gemaakt.

Op dit moment worden nog vier F-16 gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vanaf Kandahar Airfield operationeel ingezet in Afghanistan. Deze jachtvliegtuigen leveren luchtsteun aan ISAF troepen op de grond en verhogen hun veiligheid bij het uitvoeren van hun taak.

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of teletekst pagina 766. Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met Sectie Communicatie van het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen, telefoonnummer 0161-396100. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed