GroenLinks
Dinsdag 23 november 2010, 18:07u - Ineke van Gent
* ov

GroenLinks donderdagochtend in actie: 'Dubbel spoor? Wij gaan ervoor!'

Het kabinet wil het spoor van de Flevolijn bij Almere niet verdubbelen. GroenLinks vindt dat onbegrijpelijk. Nu al zitten veel treinen overvol en loopt het treinverkeer vast in de Randstad. Dat wordt nog erger als de Hanzelijn van Zwolle naar Lelystad eind 2012 wordt opgeleverd. Donderdag 25 november is het daarom actiedag op verschillende stations. Op station Almere Centrum legt Tweede Kamerlid Ineke van Gent alvast de eerste spoorstaven neer.

GroenLinks is eind oktober een online handtekeningenactie voor dubbel spoor gestart. Naast deze handtekeningenactie voert GroenLinks donderdagochtend op enkele stations actie om extra aandacht te krijgen voor de noodzakelijke spoorverdubbeling bij Almere. Komende maand besluit de Tweede Kamer namelijk over het spoor tussen Schiphol, Amsterdam en Almere.

Van Gent: "Het kabinet trekt ruim vier miljard euro uit om de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere flink te verbreden. Voor het spoor is maar 1,6 miljard beschikbaar. Van mij mogen de uitgaven aan snelwegen wel een onsje minder, zodat er voldoende geld overblijft voor het verbeteren van het spoor in die regio. Dat heeft een positief effect op het hele noordoosten van Nederland."

Van Gent neemt donderdagochtend rond 8.30 uur het initiatief voor de spoorverdubbeling door de eerste nieuwe spoorstaven neer te leggen op station Almere Centrum. Ook zal ze de treinreizigers toespreken. Daarnaast zullen GroenLinksers bij de stations van Amsterdam, Lelystad, Diemen, Groningen, Hoogeveen en Zwolle gedurende de ochtendspits flyeren en handtekeningen verzamelen.

Motie

GroenLinks heeft een motie ingediend om alsnog geld voor de spoorverdubbeling op tafel te krijgen. Het nieuwe kabinet heeft 500 miljoen per jaar extra uitgetrokken voor infrastructuur. GroenLinks vindt dat extra spoor bij Almere prioriteit moet krijgen. Deze motie komt na de begrotingsbehandeling in stemming. Hieronder is de motie te downloaden.