Belgische Federale Overheid


Durf nee zeggen!

Datum: 24 november 2010

'Durf nee zeggen!' is de boodschap die de federale overheid op 25 november 2010 wil overbrengen in het kader van de internationale dag tegen het geweld op vrouwen. Eén vrouw op de zeven is gedurende de laatste twaalf maanden het slachtoffer geweest van ten minste één daad van geweld door een partner of ex-partner.

Niet alleen fysiek maar ook psychologisch geweld

Psychologisch geweld in koppels lijkt veel frequenter voor te komen dan fysiek geweld. Bij deze vorm van geweld zijn ook mannen het slachtoffer, en ook vrouwen zijn daders.
De slachtoffers van ernstige of zeer ernstige feiten in de privésfeer zijn evenwel hoofdzakelijk vrouwen. Verbaal geweld is veruit de vaakst voorkomende vorm (41,5 %), gevolgd door bedreigingen (22 %) en slagen (15 %).

Vooral vrouwen worden het slachtoffer van seksueel geweld (5,6 % tegenover 0,8 % mannen), en zij worden ook het meest opgesloten of aan de deur gezet (5,9 % tegenover 2,7 % voor de mannen).

Vrouwelijke slachtoffers van geweld dienen maar zelden klacht in (13,9 %).
Vrouwen zijn vaker slachtoffer van ernstigere, vaker voorkomende en verschillende vormen van partnergeweld. Bovendien dragen vrouwen ook vaker psychische gevolgen van geweld met zich mee. Als gevolg daarvan heeft 40,7 % minder zelfvertrouwen, 25,7 % schaamt zich, en 23,9 % wordt agressiever.

Federale overheid zegt nee tegen geweld op vrouwen

Om iets te doen aan deze ontstellende cijfers zullen een groot aantal federale ambtenaren op 25 november 2010 hetzelfde duurzame T-shirt dragen en daarmee dezelfde krachtige boodschap uitdragen: 'Ik zeg nee tegen geweld op vrouwen'. Niet minder dan twaalf FOD's (pdf, 1 p. - 23,61 kB) en tien beleidscellen (pdf, 1 p. - 26,25 kB) nemen aan deze actie deel.

Voor verdere informatie kunt u de volgende brochures raadplegen op de website van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen:
* Onderzoek naar gendergerelateerd geweld ('Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld')
* Geweld. Wat nu?

Vrouwelijke EU-ministers strijden tegen het geweld op vrouwen

Op 24 november 2010 vond de derde Top van de vrouwelijke ministers van de Europese Unie plaats te Brussel op de dag vóór de internationale dag van de strijd tegen het geweld op vrouwen. Het is de bedoeling de aandacht te vestigen op het belang van de strijd tegen het geweld waarmee miljoenen vrouwen binnen de Europese Unie geconfronteerd worden.

De vrouwelijke ministers van de Europese Unie kwamen, op initiatief van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, samen om hun engagement te bevestigen in de strijd voor de uitroeiing van het geweld tegen vrouwen. Deze Top bood de gelegenheid om een verklaring aan te nemen die zal worden voorgesteld op de conferentie die de Europese Commissie op 25 en 26 november 2010 houdt rond hetzelfde thema.

Meer informatie over deze top vindt u op de website van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.