Gemeente Geertruidenberg


Rooien aangetaste paardenkastanjes

Veel paardenkastanjes in Nederland zijn aangetast door de zogenaamde bloedingsziekte. Deze ziekte verspreidt zich de laatste jaren razendsnel. Vanaf 2006 worden binnen de gemeente Geertruidenberg alle paardenkastanje geregeld gecontroleerd.

Aangetaste kastanjes in onze gemeente
De grootste concentratie aangetaste bomen staat in de Statenlaan, langs de vestinggrachten, in de Lange Broekstraat en in de Achterste Dijk. Uit een recente inspectie is gebleken dat op deze locaties 238 van de 282 paardenkastanjes zijn aangetast.

Noodkapvergunning
Zolang er geen duidelijkheid bestaat over het verloop van de ziekte worden alleen exemplaren gekapt die dood zijn of zodanig zijn aangetast dat er gevaar is voor de omgeving. In de Statenlaan moeten 19 bomen gekapt worden, evenals 21 bomen langs de Vestinggrachten. In de Lange Broekstraat en de Achterste dijk geldt dit voor nog eens 4 bomen. De gemeente Geertruidenberg verleent een noodkapvergunning om de aangetaste paardenkastanjes op korte termijn te kappen. In afwachting van het verdere verloop van de bloedingsziekte worden voorlopig geen nieuwe bomen aangeplant in de bestaande structuren. Omdat op één boom na alle paardenkastanjes in de speeltuin aan de Statenlaan worden gerooid komt hiervoor een herplantingsplan. Er wordt een andere boomsoort aangeplant.

Verschijnselen bloedingsziekte
Bomen besmet met de bloedingsziekte krijgen bruine vlekken op de stam en 'bloeden' donker vocht. Een bacterie blijkt de veroorzaker van de kastanjeziekte te zijn. Helaas is er nog geen oplossing gevonden om bloedingsziekte tegen te gaan of te voorkomen. De aantasting leidt tot baststerfte en bij ernstige aantasting tot sterfte van de boom.