GroenLinks Amersfoort



Bijzondere overeenkomst tussen twee GroenLinks-wethouders

Amersfoort neemt de dienstverlening van sociale zaken in Leusden over. Het gemeentebestuur van Leusden heeft besloten dat Amersfoort vanaf
1 januari 2011 de dienstverlening op het gebied van Werk en Inkomen voor de klanten van Leusden overneemt. De twee GroenLinks-wethouders Thijs Rolle van Leusden en Sebastiaan van 't Erve van Amersfoort hebben hiervoor op 17 november een dienstverleningsovereenkomst ondertekend.

Sociale zaken en zekerheid
De Leusdenaren die nu klant zijn van Sociale Zaken van Leusden worden per 1 januari klant van de hoofdafdeling Sociale Zekerheid van Amersfoort. Omdat de dienstverlening in Amersfoort op een aantal punten anders is geregeld dan in Leusden, verandert er het één en ander voor deze klanten. Zij krijgen begin december een informatiepakket over deze veranderingen.

Leusden verantwoordelijk
Het gemeentebestuur van Leusden blijft wel verantwoordelijk voor de dienstverlening en bepaalt welke regelingen Amersfoort uitvoert voor de inwoners van Leusden. Die wijken voor een deel af van de regelingen voor de Amersfoortse klanten. Daardoor gaan de klanten uit Leusden er financieel niet op achteruit.

Harmonie
Het afgelopen jaar hebben medewerkers van Leusden en Amersfoort veel extra werk verzet om de overgang op 1 januari voor de klanten van Leusden naadloos te laten verlopen. Wethouder Thijs Rolle: "De grote harmonie waarin dit proces zich heeft afgespeeld geeft vertrouwen voor de toekomst van deze samenwerking".

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Een reden voor de samenwerking is dat de grotere sociale dienst in Amersfoort het werk goedkoper kan uitvoeren. Een voordeel van een kleine sociale dienst is dat men daar de klanten beter kent. Maar het is voor de Amersfoortse medewerkers een uitdaging om de klanten van Leusden minimaal dezelfde dienstverlening te blijven bieden die ze gewend zijn. Wethouder Sebastiaan van 't Erve: "Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid en bevlogenheid willen we zowel de Leusdense als de Amersfoortse klanten in staat stellen zo goed mogelijk mee te doen in de samenleving".

Bron: Stadsbericht Gemeente Amersfoort, 22 november 2010

Wethouders
Sebastiaan van 't Erve, wethoudervanterve@amersfoort.nl, wethouder Duurzaamheid, Sociale Zekerheid en Integratie, Amersfoort 2.0.
Thijs Rolle, t.rolle@leusden.nl,
wethouder Welzijn en Sociale Zaken, Onderwijs en Cultuur, Milieu- en Afvalbeleid, Verkeer en Vervoer.