Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, donderdag 25 november 2010 9:30

Conjunctuurbeeld verder verbeterd

Het conjunctuurbeeld is eind oktober beter dan eind september. Dit komt vooral door meer export en minder faillissementen. Ook de stemming van consumenten en producenten verbeterde. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de "herstelfase". Twaalf van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

Het volume van het bruto binnenlands product was in het derde kwartaal 1,8 procent groter dan in het derde kwartaal van 2009. Daarmee was de groei van de economie iets kleiner dan in het tweede kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal was er een lichte daling van het bbp van 0,1 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het consumentenvertrouwen steeg in november verder en kwam uit op -7. De stemming onder ondernemers in de industrie veranderde nauwelijks. De zakelijke dienstverleners waren iets minder optimistisch dan in oktober.

De kapitaalmarktrente liep in oktober een fractie op en kwam uit op 2,6 procent. De inflatie bedroeg 1,6 procent. In september waren de afzetprijzen van de industrie bijna 9 procent hoger dan in september 2009.

De arbeidsmarkt toont een voorzichtig herstel. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in oktober verder en kwam uit op 410 duizend. Het aantal banen was in het derde kwartaal van 2010 iets groter dan in het tweede kwartaal. Het aantal vacatures nam iets toe. Vergeleken met het eerste kwartaal steeg het aantal uitzenduren in het tweede kwartaal met bijna 5 procent.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.