Gemeente Lelystad

Lelystad vrij tolerant met betrekking tot homo's

Woensdag 24 november 2010

Lelystad is één van de achttien 'koplopergemeenten' op het gebied van het homo-emancipatiebeleid. Dit houdt in dat Lelystad afspraken heeft gemaakt met de minister van OCW om de effectiviteit van het lokale homo-emancipatiebeleid te bevorderen. Om een beeld te krijgen van de houding van Lelystedelingen ten aanzien van homoseksualiteit in hun directe omgeving en in de samenleving in ruimere zin, is hier in het LelyStadsPanel onderzoek naar gedaan.

Zoenende mannen minder aanstootgevend

Uit het onderzoek blijkt dat de acceptatie van homo's door de Lelystadse bevolking groter is dan gemiddeld in Nederland. Enkele voorbeelden daarvan: 91 procent van de Lelystedelingen vindt dat homo's hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen, tegen 86 procent landelijk. Verder vindt 40 procent van de Nederlanders het 'aanstootgevend als twee mannen in het openbaar zoenen', in Lelystad is dat 31 procent. En ook vindt een hoger percentage in Lelystad (62 procent) dan in Nederland (53 procent) dat homo's gelijke rechten moeten hebben bij de adoptie van kinderen.

Meeste moeite bij religieuze inwoners

Onder religieuze inwoners heeft men de meeste moeite met homo's en dan vooral onder de frequente bezoekers van kerk, moskee, synagoge, tempel, koninkrijkszaal en dergelijke. Mannen, jongeren en ouderen hebben een lagere acceptatiegraad dan vrouwen en mensen van middelbare leeftijd. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het aanvaarden van homoseksualiteit van een eigen kind de grootste moeite kost. Ruim een derde zou dat niet of slechts met moeite kunnen accepteren, onder inwoners die wekelijks een religieuze bijeenkomst bezoeken is dat 88 procent (waarvan 51 procent 'met moeite' en 37 procent 'onacceptabel'). Ja