Belgische Federale Overheid

financiële toezicht geven we een nieuwe, grote impuls"

Olivier Chastel: "Met de ondertekening van het pakket over het financiële toezicht geven we een nieuwe, grote impuls"

Datum: 24 november 2010

Op 24 november hebben de Voorzitter van het Europese Parlement Jerzy Buzek en Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel de gezamenlijk goedgekeurde wetgevende aktes getekend. Daartoe behoorde ook het pakket op het financiële toezicht.

"Met groot genoegen heb ik, in naam van het Belgische voorzitterschap van de Raad, de handtekening geplaatst die de afsluiting inluidt van de goedkeuring van het toezichtpakket. Deze teksten hebben veel te danken aan de constructieve dialoog tussen het Europese Parlement en de Raad, vertegenwoordigd door Minister van Financiën Didier Reynders », verklaarde Olivier Chastel.

Deze teksten geven aanleiding tot een nieuw, cruciaal organisme, de Europese Raad voor Systeemrisico's (ERSR) die onmiddellijk vanaf januari aan de slag gaat met de administratieve ondersteuning van de Europese Centrale Bank. "De Raad rekent op de ERSR om een uniek vermogen tot analyse en vroegtijdig alarm te ontwikkelen in Europa, onder meer in samenwerking met de microprudentiële toezichthouders en alle betrokken instellingen en overheden," verduidelijkte de Staatssecretaris in naam van het Belgische voorzitterschap.

Bovendien zullen de toezichthoudende instanties de motor vormen van een echte Europese toezichtruimte die onontbeerlijk is voor de versterking van de binnenlandse markt. Zij zullen waken over een coherente toepassing van de communautaire regels zonder zich in de plaats te stellen van de nationale overheden in het dagelijkse toezicht.

"We zullen deze architectuur gaandeweg moeten aanpassen en verder uitbouwen met de volgende voorzitters van de Raad want er liggen nog andere essentiële dossiers op ons te wachten," concludeerde Olivier Chastel.