Belgische Federale Overheid

bevrijding van Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede"

Olivier Chastel: "De EU zal vastberaden blijven werken aan de bevrijding van Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede"

Datum: 24 november 2010

Tijdens de plenaire vergadering van het Europese Parlement sprak Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel in naam van de Hoge Vertegenwoordigster Cathy Ashton over de situatie van dhr. Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

Olivier Chastel herinnerde eraan dat de Europese Unie niet gewacht heeft op deze prestigieuze beloning om de Chinese overheid te herinneren aan haar internationale verbintenissen wat betreft het respecteren van de vrije meningsuiting. De Staatssecretaris herinnerde ook aan het belang dat de Unie hecht aan de invrijheidstelling van Liu Xiaobo. De Staatssecretaris betreurde het dat de Chinese overheid de luide roep vanuit de internationale gemeenschap niet heeft willen horen.

De Europese Unie zal met volharding de inspanningen voortzetten die nu bijna twee jaar geleverd worden voor de vrijlating van Liu Xiaobo zodat hij zijn rechten ten volle zou kunnen uitoefenen en kan bijdragen tot het publieke debat dat in China werd opgestart via Charter 08 over de mensenrechten.

"Zoals elk jaar zal de Europese Unie in haar geheel en minstens op hetzelfde niveau als vorig jaar, net zoals het merendeel van de diplomatieke gemeenschap, zich aansluiten bij de overhandiging van de Nobelprijs voor de Vrede aan dhr. Liu Xiaobo in Oslo op 10 december," concludeerde Staatssecretaris Olivier Chastel in naam van de Hoge Vertegenwoordigster.