Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2010-11-23

25 november 2010


* Fietsbeleidsplan 2010-2015

* Vrom-subsidie stimuleert bouw

* Tussentijdse rapportage prestatieafspraken woningcorporaties
* Gladheidbestrijdingsplan 2010-2011

Fietsbeleidsplan 2010-2015

Het college biedt het Fietsbeleidsplan 2010-2015 aan de gemeenteraad aan. Dit plan is geschreven in overleg met de Stadsregio Amsterdam en de Fietsersbond. Samen met deze partijen is het fietsnetwerk van de gemeente geactualiseerd en gekoppeld aan het regionale netwerk van de stadsregio. Door te voldoen aan de eisen die de Stadsregio Amsterdam stelt voor de fietsvoorzieningen ontstaan er mogelijkheden voor het verkrijgen van subsidie.
Naar aanleiding van dit plan gaat het college het gesprek aan met de gemeenteraad hoe om te gaan met de uitvoering van de maatregelen die in het plan zijn beschreven.

Vrom-subsidie stimuleert bouw

Het ministerie van VROM heeft een subsidie verleend aan het project 'Urban Villa's (Antares en Polaris)' in Wheermolen-West. De subsidie wordt verleend vanuit de 'tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten'.
Het bedrag is bedoeld voor aanpassing van het ontwerp en extra kosten voor gefaseerde bouw van het project. De vraag naar woningen in het segment dure koop viel stil. Bouwfonds Ontwikkeling heeft het plan daarom aangepast en bouwt nu kleinere appartementen in een lagere prijsklasse. Daarvoor zijn extra investeringen gemaakt. Door de investering zijn nu alle woningen verkocht en kan de bouw in 2010 starten.
B&W heeft besloten het subsidiebedrag op een derdenrekening bij een notaris te storten ten behoeve van Bouwfonds Ontwikkeling.

Tussentijdse rapportage prestatieafspraken woningcorporaties

De gemeenteraad van Purmerend heeft in december 2009 gevraagd om een rapportage van de prestatieafspraken in 2010. De prestatieafspraken (looptijd 2008-2011) zijn een vertaling van de doelen gesteld in de Woonvisie 2007-2011 naar concrete afspraken tussen gemeente en zes corporaties actief in Purmerend. Deze evaluatie is in samenspraak met de corporaties tot stand gekomen. Over het algemeen worden de afspraken goed nageleefd.
De gemeenteraad heeft de evaluatie inmiddels ontvangen.

Gladheidbestrijdingsplan 2010-2011

Elk jaar wordt er een gladheidbestrijdingsplan vastgesteld. In dit plan staat beschreven hoe de gemeente ervoor zorgt dat doorgaande auto- en fietsroutes, bruggen en seniorenroutes in de stad in de vorstperiode goed begaanbaar blijven. Het college van burgemeester en wethouders heeft het gladheidbestrijdingsplan 2010-2011 vastgesteld en stuurt de evaluatie van het vorige plan aan de gemeenteraad. Ten opzichte van het gladheidbestrijdingsplan 2009-2010 zijn er op verzoek twee routes uitgebreid. Daarnaast is door het herschikken en samenvoegen van een aantal routes de hoeveelheid strooiroutes teruggebracht van acht naar zeven en is een aantal wegen geschrapt. Uit de evaluatie van het afgelopen jaar is gebleken dat Purmerend zijn doelstellingen heeft gehaald. In een landelijke beoordeling van de mate van begaanbaarheid van de gemeentelijke wegen en fietspaden is Purmerend op de vijfde plaats geëindigd.