Oranjefonds



Project van de week: Stichting MIKS, Joure

Onder de noemer Kleine kernen hebben Eigen Krachten activeert stichting Miks plaatselijke initiatiefgroepen in en rond Joure. Tijdens huiskamergesprekken op straat- en buurtniveau ontstaan lokale initiatieven die burenhulp gaan coördineren. Het Oranje Fonds steunt met EUR 73.5000,= over drie jaar.

Actief Ouder
Stichting MIKS nam met het project Kleine kernen, eigen krachten deel aan het Oranje Fondsprogramma Actie Ouder (Worden). Het initiatief bestrijd de toenemende individualisering en zet zich in voor het toenemend aantal kwetsbare bewoners en het grotere appel dat de overheid middels de WMO doet op de eigen verantwoordelijkheid van burgers.

Burenhulp
In dit project werd oudere bewoners persoonlijk gevraagd naar hun visie op de wijk. Vervolgens werden ze uitgenodigd om deel te nemen aan straatgesprekken over vrijwilligerswerk in hun buurt. De initiatiefgroepen die hieruit zijn voortgekomen maken zich sterk voor burenhulp. Door de persoonlijke benadering en de kleine schaal waarop vrijwillige inzet gevraagd werd, ontstond een goed lopend project.

Voor iedereen
Stichting Miks gaat nu de ervaringen uit het Actief Ouder project breder inzetten door zich niet alleen te richten op oudere bewoners, maar alle dorps- of buurtbewoners te benaderen.

Aanpak
In de eerste fase gaan studenten, getraind door Miks, aanbellen bij alle huizen in een buurt en dorp en vragen zij bewoners aan de deur of tijdens een kopje thee hoe zij hun buurt beleven en hoe ze denken over vrijwilligerswerk. In de tweede fase worden de bewoners uitgenodigd voor een straatgesprek waarin verder wordt gepraat over het onderwerp. In de derde fase wordt een initiatiefgroep gevormd die signalen en ideeën op het terrein van onderlinge hulp omzet in activiteiten en voorzieningen.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>