Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond en Stichting Voedselbank Het Hogeland ondertekenen intentieverklaring

De gemeente Eemsmond en de Stichting Voedselbank Het Hogeland gaan samenwerken. Deze samenwerking wordt vanavond om 21.00 uur bekrachtigd door wethouder Sociale Zaken Harrie Sienot en penningmeester Gaatze Tol van Stichting Voedselbank Het Hogeland. Beiden ondertekenen een intentieverklaring en geven hiermee aan samen op te treden tegen armoede. Met de ondertekening gaat de gemeente het werk van de Voedselbank ondersteunen met een subsidiebedrag van EUR1000,- per jaar, voor de jaren 2010 en 2011. Vanaf 2012 kan de Voedselbank een subsidiebedrag aanvragen op grond van de subsidieverordening.

Het is voor het eerst dat de gemeente de Voedselbank financieel ondersteunt. Tot voor kort was het beleid van de gemeente om geen ondersteuning te bieden aan de Voedselbank. De achterliggende gedachte was dat de bestaande regelingen (WWB, gemeentelijk minimabeleid) voldoende borging boden om armoede te bestrijden. Nu blijkt dat ondanks deze regelingen ook een aantal huishoudens in Eemsmond gebruik moet maken van de Voedselbank. Ook heeft de Voedselbank de toelatingseisen tot noodhulp aangescherpt: er wordt tijdelijke hulp geboden. Een aantal mensen dat gebruikmaakt van de Voedselbank weet niet dat ze voor veel hulp ook bij de gemeente terechtkan. De gemeente hoopt deze groep door de samenwerking beter te bereiken en zet in op structurele hulp.

Thema-avond Armoedebeleid en Voedselbank

Vanavond vindt vanaf 19.30 uur een thema-avond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Uithuizen over het Armoedebeleid en de Voedselbank. De avond is georganiseerd door de Cliëntenraad WWB gemeente Eemsmond. Alle uitkeringsgerechtigden zijn uitgenodigd. Medewerkers van de Voedselbank verzorgen een presentatie. Rond 21.00 uur vindt de ondertekening van de intentieverklaring plaats.