Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vlaams Parlement keurt op voorstel van minister Muyters decreet op de private arbeidsbemiddeling goed

klok 24 november 2010

Vandaag heeft het Vlaams Parlement het decreet betreffende de private arbeidsbemiddeling gestemd. Het decreet, dat werd ingediend door Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, bevat naast een grote administratieve vereenvoudiging ook een aanpassing aan de Europese Dienstenrichtlijn. Ondanks pogingen van de oppositie om de stemming uit te stellen, waardoor Vlaanderen een boete zou oplopen, werd de parlementaire behandeling strak aangehouden.

Het decreet bevat enkele belangrijke wijzigingen voor de werking van de private arbeidsbemiddeling, zonder in te boeten op de controlemogelijkheden en de bescherming van de werknemers. De bestaande erkenningsregeling wordt afgeschaft voor alle niet-uitzendactiviteiten (outplacement, werving en selectie...), conform de Europese Dienstenrichtlijn. De erkenningsregeling voor de uitzendsector moet niet worden aangepast.

Vlaams parlementslid Matthias Diependaele, die de bespreking ervan volgde in de commissie Werk, spreekt van een sterke vereenvoudiging. "Het nieuwe decreet genereert in de sector een administratieve lastenvermindering van naar schatting 8 miljoen euro. Een selectiekantoor moet niet langer een hele administratieve procedure doorlopen om actief te kunnen zijn in Vlaanderen", zegt Diependaele.

De bescherming van werknemers en werkzoekenden wordt op hetzelfde niveau gehouden. De handhaving van deze bepalingen wordt geregeld in een systeem van strafrechtelijke bepalingen en administratieve geldboeten. "Door deze getrapte straffen leggen we ook verantwoordelijkheid bij de sector zelf om continu deze bescherming in de gaten te houden", aldus Muyters. "Net zoals de federale sociale inspectie zal mijn Inspectiedienst controles uitoefenen."

Vlaanderen was verplicht om het nieuwe decreet nog voor het einde van dit jaar te stemmen, wil het geen Europese sanctie oplopen. Vlaams minister van Werk Muyters kon zich niet van de indruk ontdoen dat de oppositie zich zeer bewust was van die timing: "Zowel bij de besprekingen in de commissie als de plenaire vergadering hebben de experten en ik telkens hetzelfde standpunt naar voor gebracht. Toch bleef de oppositie steeds dezelfde vragen stellen en amendementen indienen om dan vandaag vast te stellen dat de Raad van State ons over de hele lijn gelijk geeft. Het decreet betreffende de private arbeidsbemiddeling is op tijd door het Vlaams Parlement goedgekeurd." Auteur(s): Matthias Diependaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Peter Buysrogge, fractiesecretaris en woordvoerder N-VA-fractie Vlaams Parlement Tel: 02 552 42 10 E-post: peter buysrogge vlaamsparlement be