Gemeente Drechterland

25-11-2010
Aangesteld

Toezichthouders Zorg, Werk en Inkomen

Het college heeft vorige week de consulenten van de afdeling Zorg, Werk en Inkomen binnen de gemeente en de sociaal rechercheurs van de Sociale

Recherche Noord-Holland Noord als toezichthouder aangewezen. Zij kunnen ingezet worden bij controle van mensen met een uitkering op grond van de Wet werk en Bijstand, de Wet Investeren in Jongeren, de Inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en zelfstandigen en het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen.
Taken en bevoegdheden
Het inzetten van toezichthouders draagt bij aan het opsporen, bestrijden en
voorkomen van fraude bij het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Het is nodig dat de gemeente controleert of de regels worden nageleefd. Voor extra onderzoeken kunnen toezichthouders worden ingeschakeld. Zij hebben ruimere bevoegdheden. Zij kunnen bijvoorbeeld plaatsen betreden zoals bedrijven (controle op zwart werken), inlichtingen opvragen bij banken (vermogen) en personen verplichten hun identiteitsbewijs te tonen. Ook heeft de toezichthouder recht op inzage in zakelijke gegevens en bescheiden en mogen zij kopieën daarvan maken.

Toezichthouders op bezoek
Bij het uitvoeren van hun taken, zijn de toezichthouders verplicht om een legitimatiebewijs bij zich te dragen. Wanneer zij bij u controleren kunt u hier naar vragen, zodat u zeker weet dat de controle namens de gemeente gedaan wordt.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de toezichthouders? Neem dan contact op met

de afdeling Zorg, Werk en Inkomen, T: 0228-352 352, E: wegwijzer@drechterland.nl.