Gemeente Zwolle

Uitbreiding Museum De Fundatie stap dichterbij

De gemeente Zwolle en de provincie Overijssel staan positief tegenover de voorgenomen uitbreiding van Museum De Fundatie aan de Blijmarkt in Zwolle en willen actief bijdragen aan de realisatie ervan.

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft 5 miljoen euro gereserveerd en stelt aan Provinciale Staten voor om de uitbreiding mogelijk te maken. Dit komt op 8 december 2010 aan de orde in de Statencommissie. In januari 2011 neemt PS een besluit.

(Kunst)route

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle wil ook actief bijdragen aan de realisatie van de plannen. Naast de uitbreiding van het museum gaat het om de herinrichting van de Potgieterssingel en op termijn een (kunst)route van het station naar de binnenstad.

Begin 2011 buigt de gemeenteraad zich over het voorstel. De komende periode voert de gemeente een haalbaarheidsonderzoek uit. Daarin worden de (financiële) gevolgen en risico's inzichtelijk gemaakt.

Daarnaast wordt hiermee inzicht verkregen in het proces voor wat betreft de organisatievorm, samenwerking, planning en bevoegdheden. Bewoners en belanghebbenden worden bij de uitwerking en realisatie betrokken.

12-12-12

Het streven is dat de het uitgebreide museum op 12 -12- 2012 zijn deuren opent. Dat is gelijktijdig met de oplevering van de Hanzelijn, de nieuwe één-uurs treinverbinding tussen Zwolle en Amsterdam.

De Fundatie is voor Zwolle en de provincie Overijssel een belangrijke culturele instelling, met een landelijke uitstraling. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers aan het museum en dus aan de binnenstad van Zwolle fors toegenomen.

Uitbreidingsplan Fundatie

Het monumentale Paleis aan de Blijmarkt, de behuizing van Museum De Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden.

Museum De Fundatie heeft het gerenommeerde bureau Bierman Henket architecten gevraagd een haalbaarheidsstudie te verrichten naar mogelijke uitbreidingen van dit rijksmonument.

De uitbreiding die wordt voorgestaan is een ellipsvormige constructie op het dak, door de grote glaspartij aan de noordkant, lijkend op een oog. Vanuit de zalen is er een prachtig uitzicht over de Zwolse binnenstad.

Het museum is ervan overtuigd dat er met de realisering van de plannen een cultureel/museaal landmark van internationale allure in Zwolle en Overijssel zal ontstaan.
uitbreiding fundatie artist impression A
uitbreiding fundatie artist impression A
gemeenteraad

gemeenteraad

kavels energieweg