Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vroeg winterweer
25 november 2010 - Het vroege winterweer kan de komende dagen zorgen voor buien met hagel en natte sneeuw, vooral in de kustprovincies. In de nacht en ochtend kan de lichte tot matige vorst lokaal kans op gladheid geven. Het vroege winterweer zet mogelijk ook na het weekeinde door. De verwachting is dat de temperatuur overdag rond of iets onder het vriespunt komt te liggen.
In grote delen van Europa is het volop winter. Vooral in Scandinavië worden zeer lage temperaturen gemeten en valt er op grote schaal sneeuw. Het winterse weer komt door een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied boven de Noordelijke IJszee dat zich langzaam uitbreidt richting IJsland en Scandinavië. Hierdoor stroomt met de noordoostelijke wind steeds koudere lucht verder Europa binnen.

Actuele weerwaarschuwingen Europa: http://www.meteoalarm.eu/

Vroege winter
Vroeg winterweer is de laatste jaren vaker voorgekomen en hoort bij het wisselvallige Nederlandse klimaat. Zo vroor het na de lange, warme zomer van 2003 in Twente al op 24 oktober met -8,5 graden tot matige vorst (lager dan -5 graden). Ook in 2005 waren er al eind november winterse buien, met grote overlast door sneeuw en storm.

In november is een aantal dagen met vorst normaal: de maand telt in het binnenland zo'n 6 tot 8 vorstdagen en aan de kust komt het gewoonlijk op 3 dagen tot vorst. Normaal bedraagt de middagtemperatuur eind november, begin december ongeveer 7 graden en 's nachts is een temperatuur van 2 graden normaal.

In een verder verleden bood november al strenge vorst onder -10 graden. Op 23 november 1998 werd in Woensdrecht al -11,0 graden gemeten. Bijzonder was november 1980 met in het begin van de maand al de eerste ijsdagen, ofwel dagen waarop het de hele dag vriest. De Bilt noteerde op 29 november 1921 met -14,4 graden landelijk de laagste novembertemperatuur van de meetreeks.

Eerste uitgave: 22-11-10