Gemeente Breda

Veiligheidsscan Breda voor ondernemers Haagdijk

Dit is een gezamenlijk persbericht van Gemeente Breda en politie Midden- en West-Brabant, district Breda.

Gemeente Breda en politie willen ondernemers van de Haagdijk ondersteunen bij het verbeteren van de veiligheid.

De laatste tijd vinden er regelmatig overvallen plaats. Kleine ondernemers van de Haagdijk krijgen een gratis veiligheidsscan en kunnen met een subsidie voor ⬠650 aan veiligheidsmaatregelen nemen. Deze actie is het resultaat van overleg van gemeente en politie met de ondernemersvereniging en de straatmanager.

De gemeente zet al extra toezichthouders in op de Haagdijk en de politie werkt intensief aan de opsporing van daders. Maar ook willen gemeente en politie, samen met de ondernemers, werken aan informatievoorziening en preventie. Het blijkt vaak dat ondernemers zelf nog veel aan de veiligheid in hun zaak kunnen verbeteren. Voorkomen is immers beter dan opsporing achteraf.

De straatmanager van de Haagdijk gaat binnenkort met de wijkagent en een adviseur van het project op bezoek bij ongeveer zeventig kleine ondernemers in de straat. Zij informeren de ondernemer persoonlijk over de veiligheidsscan en de vervolgstappen en zij regelen ook desgewenst direct de aanvraag voor de kosteloze scan.

De veiligheidsscan houdt in dat een expert komt kijken naar de veiligheid van de onderneming en een rapport maakt van de zwakke punten daarin. De ondernemer kan vervolgens ⬠650,- subsidie krijgen om die zwakke punten te verbeteren. De subsidie komt uit het project âSta voor je zaakâ van het ministerie van Economische zaken.

Wanneer alle ondernemers bezocht zijn, zullen de veiligheidsregisseur van de gemeente, de wijkagent en de straatmanager kijken hoeveel ondernemers deelnemen en wat er vervolgens eventueel nog aan collectieve veiligheidsmaatregelen getroffen kan worden. Het begint echter bij een goede beveiliging van de onderneming zelf en die kan vaak met simpele ingrepen een stuk verbeteren.

Alle ondernemers van de Haagdijk die hiervoor in aanmerking komen hebben deze week een brief ontvangen over dit onderwerp.

Breda, 25 november 2010