FNV KIEM

Nieuwe RFR-regeling in de maak, Garantiefonds stopt begin 2012

donderdag 25 november 2010

De sociale partners gaan een nieuwe Reorganisatie-, fusie- en liquidatieregeling (RFR-regeling) ontwikkelen die primair gericht is om werknemers te begeleiden naar ander werk. De huidige garantiefondsregeling, waaruit de aanvullingen op de WW worden betaald na een faillissement, stopt per 1 februari 2012.

Nieuwe RFR-regeling
Het komend jaar wordt gewerkt aan een nieuwe RFR-regeling waarbij het uitgangspunt is, dat werknemers die worden geconfronteerd met een reorganisatie of faillissement, primair worden geholpen met het vinden van ander werk binnen of buiten de sector. De nieuw af te spreken regeling wordt opgenomen in de af te sluiten cao in 2012. De cao-partijen waaronder FNV KIEM, verenigd in de ROGB, constateren dat als gevolg van de bijzonder slechte economische situatie, waarin de bedrijfstak zich nu al bijna twee jaar bevindt, de financiële positie van het Garantiefonds vrijwel onhoudbaar is geworden.

Achtergrond
Op basis van de RFR-regeling ontvangen werknemers die hun baan vanwege reorganisatie verliezen een eenmalige uitkering. Deze eenmalige uitkering wordt door de Grafische Bedrijfsfondsen (GBF) verhaald op de werkgever. De werknemers die hun baan als gevolg van faillissement verliezen ontvangen een aanvulling op hun WW-uitkering die ten laste komt van het Garantiefonds.

Bij verhaal van het bedrag op de werkgever blijkt dat de desbetreffende werkgever in het merendeel van de situaties een betalingsregeling moet treffen. Sociale partners vinden het onwenselijk dat de GBF meewerkt aan deze betalingsregeling en hebben de opdracht verstrekt deze medewerking per direct te beëindigen.

Centrale rol Mobiliteitscentrum C3
Partijen onderkennen, zoals aangegeven, het belang van `werk-naar-werk' projecten en zullen hiertoe het bestaande Mobiliteitscentrum C3 professionaliseren. Het doel is dat dit centrum een centrale rol gaat spelen in de in-, door- en uitstroom van werknemers in de grafimediabedrijfstak.

Premieheffing
De premieheffing voor het garantiefonds blijft gelijk aan de huidige situatie. Uitgangpunt blijft dat werkgevers 0,3% aan premie bijdragen en dat werknemers eveneens 0,3% bijdragen. De werknemersbijdrage bestaat thans uit een dotatie van 0,1% uit de algemene reserve van het ASF en 0,2% wordt opgebracht door het bestendigen van de afspraak van het inleveren van een halve vakantiedag door werknemers. De ROGB zal ter financiering van het tekort van het Garantiefonds naast premieheffing ook andere bronnen trachten aan te boren. Doelstelling daarbij is dat tekorten uiterlijk per 1 februari 2012 op een structurele wijze zijn afgefinancierd.