Gemeente Bergen op Zoom


Inwoners niet erg ongerust over omgevingsrisico's

Inwoners van Noord-Brabant maken zich niet erg ongerust over omgevingsrisico's. Ze ervaren criminaliteit, epidemieën, transport van gevaarlijke stoffen, drinkwaterproblemen en brand in huis als de meest bedreigende risico's. Twee derde van de ondervraagden is tevreden over de informatie van de overheid over omgevingsrisico's

Dit blijkt uit een onderzoek onder inwoners van 11 gemeenten in Noord-Brabant, waaronder Bergen op Zoom.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van de drie veiligheidsregio's en de provincie, die met de resultaten de risicocommunicatie met inwoners verder willen verbeteren. Doel van het onderzoek was om beeld te krijgen van de beleving van inwoners over mogelijke risico's en welke informatie ze daarover willen ontvangen.

Risico's Bergen op Zoom

Het transport van gevaarlijke stoffen staat bovenaan de lijst met concrete risico's. Respondenten uit de gemeente Bergen op Zoom zien de volgende risicobronnen in hun gemeente: autosnelweg met gevaarlijke stoffen (50,0%), spoorlijn met gevaarlijke stoffen (42,0%), industrieterrein (40,9%). Als specifieke risicobronnen werden genoemd Sabic , benzinestations en Nedalco

Overheid betrouwbare informatiebron

Als het gaat om informatievoorziening over risicobronnen wordt de overheid als meest betrouwbare informatiebron gezien. De bewoners verwachten jaarlijks informatie te krijgen over risico's in hun gemeente. De gemeente is in hun ogen (samen met de risicoveroorzakers) de aangewezen instantie om de informatie te verspreiden. Bij landelijke risico's, zoals epidemieën, hoort volgens de ondervraagden deze taak bij de landelijke overheid thuis.

Respons

In totaal hebben meer dan 2500 inwoners de vragenlijst ingevuld. Daarnaast zijn nog eens 200 mensen telefonisch geënquêteerd. De uitkomsten uit de tien gemeenten zijn representatief voor de hele provincie. Van deze mensen kan meer dan eenderde zich herinneren informatie van hun overheid te hebben gehad. De helft van de informatie kwam van de gemeente. Dat is in vergelijking met andere regio's en provincies heel hoog. Tweederde van de respondenten zegt hierdoor beter op de hoogte te zijn van risico's in hun buurt.

Onderzoeksrapport

Het onderzoeksrapport is in te zien op de gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl en de website van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant www.veiligheidsregiomwb.nl .

Hoe verder?
Per 1 oktober 2010 is (als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio's) de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant verantwoordelijk voor de risicocommunicatie. In overleg met de gemeenten zal de veiligheidsregio een beleid ontwikkelen op het gebied van risicocommunicatie. Het resultaat van dit onderzoek wordt daar in meegenomen.