MKB-Nederland

Ondernemers maken meer gebruik van garantieregelingen

25 november 2010



MKB-Nederland is tevreden met het toenemende gebruik van de borgstellingen die door het ministerie van EL&I worden verleend. Steeds meer ondernemingen maken gebruik van deze regelingen om een lening af te sluiten bij hun bank.

De borgstellingsregelingen (BMKB en GO) zijn bedoeld om bedrijven eenvoudiger toegang te geven tot krediet, dat is nodig omdat ondernemers minder gemakkelijk krediet kregen bij hun bank als gevolg van de financiële crisis. In de regeling voor het mkb stelt de overheid zich voor een deel van de lening garant. Deze regelingen zijn recent met een jaar tot eind 2011 verlengd.

In het derde kwartaal hebben ruim 1000 mkb-bedrijven gebruikgemaakt van de Borgstelling MKB (BMKB). Zij ontvingen in totaal voor EUR200 miljoen borgstellingen. Eind september stond de teller in totaal op EUR527 miljoen. Dat is 40 procent hoger dan over de eerste drie kwartalen van 2009. Deze groei is met name afkomstig van de verruimde borgstelling voor kredieten tot EUR250.000. Voor deze kredieten is het borgstellingspercentage verhoogd naar 80 procent omdat kleinere bedrijven meer problemen ervaren bij het verkrijgen van krediet. Helaas heeft het kabinet ervoor gekozen deze regeling voor kleinere ondernemers eind 2010 stop te zetten. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten ervoor - gezien de moeilijkheden bij kleinere bedrijven - ook deze regeling door te zetten in 2011.