Radboud Universiteit Nijmegen


TeraOptronics bij beste tien in landelijke businessplancompetitie

Datum bericht: 25 november 2010

TeraOptronics, een technologische spin-off van de Radboud Universiteit Nijmegen, behoort tot de beste tien in de eerste ronde van New Venture, een landelijke businessplancompetitie om innovatieve start-ups op weg te helpen. Het deelnemende team van TeraOptronics bestond uit onderzoeker dr. Afric Meijer en business developers Thomas Beguin en Erik-Jan Schreurs. Ze behoren tot de tien besten van de 476 inzendingen. Dat levert in deze ronde 500 euro op. In de 2de en 3de ronde (respectievelijk 17 maart en 23 juni 2011) strijden alle deelnemers weer mee om diverse financiële injecties, variërend van 1000 euro tot 25.000 euro.

Nieuw type infrarood camera
TeraOptronics is een jonge spin-off van het Institute for Molecules and Materials. Dr. Afric Meijer ontwikkelde een nieuw type infrarood camera, die specifiek gevoelig is gemaakt voor ver-infrarood oftewel terahertz straling. Die straling heeft röntgenachtige eigenschappen: ze kan door veel materialen heen kijken, maar is tegelijkertijd volkomen veilig voor biologisch weefsel van mens, dier en planten. Terahertz camera's worden bijvoorbeeld gebruikt op vliegvelden voor het doorlichten van passagiers op verborgen wapens, bekijken van postpakketten of inspectie van dunne verflagen.

B&S Communication
Thomas Beguin en Erik-Jan Schreurs van B&S Communication, ook een spin-off van de Radboud Universiteit, richten zich op business en strategic development. Ze leggen daarmee de link tussen wetenschap/technologie en ondernemerschap. B&S ondersteunt startende (voornamelijk) technische bedrijven. Voor TeraOptronics hebben zij in eerste instantie een strategisch marktonderzoek geschreven. Omdat deze samenwerking zowel Afric Meijer als Thomas Beguin en Erik-Jan Schreurs goed beviel, werken zij nu intensiever samen om de operationele start van TeraOptronics te bewerkstelligen en uitendelijk TeraOptronics tot een commercieel succes te brengen.

VNO-NCW Business Challenge
In oktober won TeraOptronics in samenwerking met B&S Communication ook de VNO-NCW Business Challenge regio Arnhem-Nijmegen.

New Venture
In 1998 startten het Ministerie van Economische Zaken en adviesbureau McKinsey & Company New Venture, een businessplancompetitie om innovatieve start-ups op weg te helpen. Vanaf het jaar 2000 is New Venture als onafhankelijke stichting gelieerd aan de Baak, Management Centrum VNO-NCW.